[TOP] 11+ Cara Breeding Ikan Laga Yang Betul, Terbaru 2023

Apa khabar semua orang yang suka tengok ikan laga? Hari ni kita nak masuk topik yang serius tapi santai – cara breeding ikan laga!

Kalau korang memang minat dengan ikan lawa ni, jom teruskan baca sebab kita nak kongsi tips untuk jadi ‘matchmaker’ ikan laga.

Siapa tahu, lepas ni korang boleh jadi pakar breeding sendiri!


11+ Peringkat Cara Breeding Ikan laga

Hallo para peminat ikan laga! Jom kita terjah dunia mengasuh ikan laga dengan lebih mendalam.

Dalam artikel kali ni, kita akan kongsi 11+ peringkat cara breeding ikan laga yang mungkin korang belum tahu.

Kalau korang rasa excited nak jadi ‘matchmaker’ ikan laga, teruskanlah baca sampai habis sebab tips menarik tengah menanti!

Dalam artikel ini, kita akan kongsikan lebih dari 11 cara berbeza untuk breeding ikan laga, dari persiapan hingga rawatan selepas breeding.

Jadi, pastikan korang sentiasa kembali untuk memastikan korang tak terlepas apa-apa tips penting!

Jadi, jangan lepaskan peluang ni! Mari kita teroka dunia cara breeding ikan laga bersama-sama!

Jom Baca : [TOP] 10+ Cara Penjagaan Ikan Laga Yang Betul Terbaru 2023


1. Persediaan Akuarium Khas Breeding

Jadi, kalau nak siapkan akuarium khas untuk breeding ikan laga, kita kena pastikan segala benda betul.

Cara Breeding Ikan laga pertama, air dalam akuarium kena bersih gila, sebab ikan laga ni sensitif dengan kualiti air.

Lepas tu, suhu air pun penting beb, sekitar 26-30 darjah Celsius adalah sweet spot.

Pastikan pH air dalam lingkungan 6.5-7.5 supaya ikan laga ni rasa selesa.

Akuarium breeding kena besar sikit, supaya ikan-ikan ni ada ruang nak bermain cinta.

Boleh tambah daun ketapang atau rumput air sikit, sebab diaorang suka sangat. P

astikan ada tempat untuk ikan betina simpan telur lepas kawin.

Air kena tukar kerap, sikit-sikit jangan banyak-banyak, jangan la stress si ikan.

Bila semua benda ni kena betul, confirm breeding ikan laga korang berjaya!


2. Pilih Ikan Jantan dan Betina

Bila kita nak tahu Cara Breeding Ikan laga, memang penting pilih ikan jantan dan betina yang sihat serta berkualiti.

Kita kena perhatikan ciri-ciri macam badan sihat, sirip yang tak koyak, dan warna yang menarik.

Pastikan ikan tak nampak lemah atau lesu, sebab ikan yang kuat akan hasilkan keturunan yang lebih baik.

Pilihlah yang aktif berenang dan berinteraksi dengan sekitarnya.

Jangan lupa juga pastikan ikan jantan dan betina tu compatible, sebab tak semua ikan laga akan jadi pasangan yang baik untuk breeding.

Dengan usaha dan pemilihan yang bijak, kita boleh hasilkan anak ikan laga yang berkualiti tinggi dan sihat!


3. Pemisahan Ikan Laga Jantan Dengan Betina

Korang boleh pisahkan ikan jantan dan betina dalam dua akuarium yang berbeza.

Jangan risau, pastikan akuarium diorang selesa dengan tumbuhan air sikit-sikit.

Seterusnya letakkan akuarium di samping, dekat-dekat je, supaya diorang boleh tengok satu sama lain.

Dengan Cara Breeding Ikan laga macam ni, diorang boleh berkenalan / ikan laga mengawan secara aman dan takde gaduh-gaduh.

Tapi ingat, jangan biarkan diorang terlalu lama tengok, nanti stress pula.

Jadi, dengan setup macam ni, korang boleh tengok perubahan tingkah laku diorang dan mungkin boleh jadi tanda-tanda yang diorang siap nak jadi kawan rapat!


4. Peningkatan Nutrisi Ikan Laga

Cara Breeding Ikan laga seterusnya, bagi ikan makanan yang berisi nutrisi tinggi memang penting beb.

Contohnya, kasi diorang cacing sutra atau ulat Hongkong, memang power gila untuk tingkatkan kesuburan diaorang.

Cacing sutra tu macam makanan gourmet la bagi diorang, penuh protein.

Ulat Hongkong pulak, macam burger sedap bagi ikan, kandungan lemak dia baik untuk pertumbuhan.

Bukan main lagi, ikan mesti happy gila kalau dapat makanan berharga macam ni.

Jadi, pastikan dalam diet diorang ada variety, supaya diorang sihat dan cantik sentiasa!


5. Persembahan Ikan Laga Jantan

Korang tengok, lepas masukkan ikan jantan ke dalam akuarium ikan betina, si jantan ni memang akan buat sarung special beb.

Tu dia punya strategi untuk menarik hati si betina.

Dia punya sarung tu macam rumah cinta la, tempat dia nak tunjuk yang dia ni partner terbaik.

Sarung dia biasanya cantik dan warnanya terang gila, macam dia punya baju raya.

Jantan ni memang kreatif beb, dia akan hiasi sarung tu dengan gelembung udara, seolah-olah dia punya versi personal spa untuk betina.

Tapi, kena ingat, walaupun jantan buat sarung cun, betina punya respon tak semestinya terus “I do”.

Kadang-kadang dia akan kaji dulu sarung si jantan ni, tengok dia punya skill dan kawin dance.

Kalau betina approve, baru la bermulalah cinta dalam dunia akuarium ni!


6. Pembiakan Ikan Laga

Bro, bila ikan laga jantan dan betina nak party, si jantan ni memang tak malu-malu.

Dia akan dekat-dekat dengan si betina, macam nak peluk je!

Jantan la yang berani langkah pertama, dia akan dekat dan peluk betina untuk tunjukkan minat.

Betina pulak, dia pun tahu apa nak buat, dia lepas telur yang dia dah siapkan dengan penuh kasih sayang.

Si jantan ni macam hero, dia amik telur tu lepas tu buahi dengan sperma dia.

Memang teamwork habis lah diorang ni, ini semua sebahagian dari alam semula jadi, beb.


7. Pemindahan Ikan Laga Betina

Lepas kita lepaskan ikan laga betina dari kolam pembiakan, kita ambil dia dengan lembut dan letak dalam tempat yang takde halangan.

Sebabnya, kita nak pastikan dia tak kena ganggu dengan ikan laga jantan yang suka buat hal.

Bukan main lagi, bila ikan laga betina dalam kesenangan dia, proses pemijahan dia pun lebih lancar.

Jadi, baik kita bagi dia privacy sikit, takde gaduh-gaduh cinta-cintaan yang tak diundang.


8. Pembungkusan Telur Ikan Laga

Bro, korang kena tahu yang ikan laga jantan ni memang sebenarnya ayah yang cekap gila dalam menjaga anak-anaknya.

Dia akan bungkus telur-telur yang dia letakkan dalam sarungnya.

Mesti korang tak sabar nak tengok proses ni, tapi jangan risau, biarkan je dia buat kerja tu.

Proses ni memang akan ambil masa, so chill je lah, jangan ganggu dia.

Dia akan jaga telur tu macam pahlawan, tak kisah la berapa lama dia perlukan.

Kira macam dia tengah bina rumah idaman untuk anak-anak dia lah.

Jadi, bagi dia ruang dan masa yang cukup supaya dia boleh jadi ayah yang terbaik!


9. Pemindahan Ikan Laga Jantan

Lepas dah telur ikan laga dibungkus, korang kena la tangkap ikan jantan tu, pastu masukkan dia dalam satu akuarium yang lain.

Jadi, ikan betina boleh lah tenang nak jaga telur-telur tu tanpa ikan jantan mengacau.

Boleh je letak akuarium ikan jantan ni berdekatan dengan akuarium ikan betina, tapi kena ada dinding pemisah, macamnya la nak buat diorang jadi jiran tetangga yang takleh nak berjumpa.

Bila ikan betina habis jaga telur, baru lah boleh fikir nak gabungkan diorang balik.

Ikan jantan ni kadang-kadang boleh jadi agresif lepas habis jaga anak, so better be careful, jangan sampai ikan betina kena bully.


10. Pemantauan Telur Ikan Laga

Bila telur ikan laga dalam sarung tu korang kena pantau betul-betul, bro.

Pastikan sarung dia tak koyak atau rosak, sebab telur tu lembut sangat.

Selain tu, jangan main-main dengan air dalam akuarium.

Kena pastikan air sentiasa bersih, sebab kalau air kotor boleh je jadi masalah besar untuk telur dia.

Telur ikan laga ni sensitif gila, so jangan bagi peluang pun bagi air kotor ganggu hidup dia.

Ingat, penjagaan yang baik dari awal penting untuk jadi baby laga yang sihat!


11. Eceng Gondok atau Foam

Bro, kalau ko suka jaga ikan laga, idea nak letak eceng gondok atau foam memang solid gila.

Ni macam safety net beb, supaya telur-telur ikan laga tak kena serang oleh ikan lain yang tak ada sopan santun tu.

Bila telur ikan laga dah diletakkan atas foam atau eceng gondok tu, memang secure habis.

Ikan laga yang lain takkan boleh nak curi makanan atau terjah telur-telur tu.

Ni macam buat satu zona selamat untuk baby ikan laga berkembang.

So, dengan langkah ni, ko boleh pastikan survival rate telur ikan laga tinggi gila, dan bakal jadi penghuni akuarium yang comel nanti. Cool gila, kan?


12. Menetasnya Telur Ikan Laga

Jadi, lepas beberapa hari, telur ikan laga akan beralih jadi larva beb.

Cara Breeding Ikan laga Time ni, diorang masih kecik lagi dan memang perlu makanan khas untuk tumbesaran diorang.

Contohnya, diorang suka giler makan artemia kecik-kecik tu.

Artemia ni macam jenis udang-udang kecik, jadi cam makanan power giler lah untuk larva-larva ni.

Kira macam hidangan istimewa la untuk diorang.

Kalau tak bagi makanan yang betul, larva-larva ni boleh lemah dan tak sihat.

Jadi, pastikan kita bagi diorang bekalan makanan yang mencukupi supaya diorang tumbuh besar dan kuat!

Jom Baca : [TOP] 20+ Jenis Ikan Laga Terbaik 2023


So, sekarang korang dah tahu lebih 11 cara power untuk cara breeding ikan laga dengan betul.

Ingat, kesabaran dan usaha kena kuat macam spirit ikan laga tu sendiri.

Jangan lupa kongsikan artikel ni dengan kawan-kawan yang sama-sama ada passion dalam dunia ikan laga.

Selamat mencuba dan semoga ikan-ikan laga korang jadi couple paling sweet!

Leave a Comment