[BEST] 6+ Jenis Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta Terbaik 2023

Assalamualaikum semua, jom kita cakap pasal Jenis Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta yang popular dalam dunia akuarium! 

So, jangan tekan ‘pause’ lagi sebab kali ni kita akan terjah pasal ikan laga Dumbo Betta Fish atau lebih akrab dipanggil Ikan Laga Gajah Telinga.

Korang mesti tertanya-tanya apa bezanya dengan ikan laga biasa kan?

Chill je, aku akan kongsi segalanya tentang varian jenis ikan laga yang unik dan menarik ni.

So, teruskan bacaan korang sampai abis, jangan terkejut dengan kecantikan si Dumbo Betta Fish nanti!


Penampilan Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta

Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta: Gaya Telinga Gajah Yang Menggoda!Korang penah dengar pasal laga Dumbo Betta atau Elephant Ear Betta ni?

Ni aku cerita serba sedikit, jom baca! Laga dumbo betta female dan male ni memang unik gila dengan corak dan warna yang mencuri perhatian.

Badan dia kecil tapi telinga dia yang besar macam telinga gajah memang menarik perhatian.

Telinga gajah dia ni sebenarnya sirip punggung yang besar dan meluas, buatkan dia nampak bergaya dan penuh pesona.

Walaupun badan dia kecil, dia penuh gaya dengan sirip yang lebar dan menawan.

Ada yang berwarna cerah macam merah, biru, kuning, dan banyak lagi.

Setiap ikan dumbo betta fish female serta dumbo betta male mempunyai saiz dan bentuk telinga yang unik, ada yang besar, ada yang lebih besar lagi.

Kepintaran dia yang menarik dengan gaya telinga gajah memang akan membuatkan dia menjadi pahlawan dalam akuarium.

Jadi, kalau korang nak ikan laga yang unik, menarik, dan bergaya, Dumbo Betta atau Elephant Ear Betta adalah pilihan yang tepat!

Dia akan memikat hati korang dengan kecantikan dan kesempurnaan telinga gajah yang menggoda!


Jenis Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta

Wah, ada jenis ikan laga Dumbo Betta ni, yang dikenali juga sebagai Elephant Ear Betta! Korang penah dengar tak? Ni aku cerita sikit pasal jenis-jenis dia, jom baca!

  1. Dumbo Ear – Khas dengan Telinga Besar:
    Dumbo Ear ni memang unik dengan telinga besar macam kuping gajah! Sirip dia pun besar dan kemas, macam sorang artis superstar dalam akuarium.
  2. Halfmoon Dumbo – Gaya Kuping Gajah Halfmoon:
    Halfmoon Dumbo ni kombinasi antara telinga besar dan sirip Halfmoon yang lebar. Memang penuh gaya dan menarik perhatian!
  3. Plakat Dumbo – Keberanian Dengan Telinga Besar: Plakat Dumbo ni istimewa sebab gabungan antara telinga besar dan badan padat seperti pejuang sejati.
  4. Crowntail Dumbo – Gagah dengan Telinga Besar:
    Crowntail Dumbo ni punya telinga besar dan sirip corak mahkota yang cantik. Dia memang menarik perhatian dengan gaya unik dia.
  5. Double Tail Dumbo – Dua Telinga Besar, Dua Sirip Besar:
    Double Tail Dumbo ni ada dua telinga besar dan sirip belakang pun double besar! Korang bayangkan kecantikan dia!
  6. Plakat Double Tail Dumbo – Gagah Berani Dengan Telinga Besar:
    Gabungan antara telinga besar dan badan padat Plakat dengan dua sirip belakang besar. Macam pejuang betul!
  7. Halfmoon Plakat Dumbo – Gaya Kuping Gajah dengan Sirip Halfmoon:
    Ada telinga besar dan gabungan dengan sirip Halfmoon yang lebar. Gaya dan kecantikan dia terpancar!

Jadi, kalau korang nak ikan laga yang unik dengan telinga besar macam kuping gajah, jenis-jenis Dumbo Betta / Elephant Ear Betta ni adalah pilihan yang terbaik!

Setiap ikan ada keindahan dan pesonanya sendiri, jadi pilihlah yang paling menarik untuk jadi sahabat dalam akuarium korang!


1. Dumbo Ear

Dumbo Ear ni memang kelakar gila beb!

Dia punya sirip besar macam telinga gajah, tu yang nama dia jadi Dumbo Ear.

Warna dan bentuk sirip dia pelbagai, ada yang warna terang, ada yang kombinasi.

Ciri khas telinga besar ni memang buat dia unik dan menarik perhatian.


2. Halfmoon Dumbo

Halfmoon Dumbo punya sirip besar, tapi tambah lagi cantik sebab bentuknya setengah bulan.

Bila dia berenang, sirip dia terbuka macam kipas, memang anggun gila!

Warna badan dia boleh pelbagai, ada yang warna lembut, ada yang warna bold.


3. Plakat Dumbo

Plakat Dumbo ni punya sirip yang tak sepanjang jenis Halfmoon, tapi masih ada telinga besar la.

Sirip dia lebih lurus dan pendek, tapi jangan pandang rendah, sebab dia still power dan comel gila!


4. Crowntail Dumbo

Crowntail Dumbo ni gabungan yang mengancam!

Sirip dia campur dua, ada elemen Crowntail (sirip bergelombang macam mahkota) dan Dumbo Ear (telinga besar).

Macam superhero, betul-betul standout dalam akuarium!


5. Double Tail Dumbo

Double Tail Dumbo ni ada keistimewaan, dia punya ekor terbelah dua macam kipas.

Kira rare la jenis ni!

Tapi sebab ekor dia kipas ganda, dia agak lemah sikit berenangnya.


6. Plakat Double Tail Dumbo

Plakat Double Tail Dumbo betta white ni campur padu antara ekor terbelah dua dan bentuk sirip Plakat.

Warna dan corak dia pun boleh bervariasi, ada yang colourful, ada yang simpel.


7. Halfmoon Plakat Dumbo

Halfmoon Plakat Dumbo ni bener-bener jenis campuran yang mantap!

Gabungan antara bentuk Halfmoon (setengah bulan) dengan Plakat (sirip pendek) dan tambah pula telinga besar.

Memang melambangkan keunikan yang tak ternilai.


Maklumat Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta

Jenis Ikan Laga Dumbo BettaCiri-ciriWarnaSaiz PurataPersonaliti
Dumbo EarTelinga besar, Sirip kemasPelbagai warna5 – 7 cmMenarik perhatian, suka berenang
Halfmoon DumboTelinga besar, Sirip lebarPelbagai warna5 – 7 cmPenuh gaya, suka bersolek
Plakat DumboTelinga besar, Badan padatPelbagai warna5 – 7 cmBerani dan kuat, gagah berani
Crowntail DumboTelinga besar, Sirip corakPelbagai warna5 – 7 cmGagah, mempunyai corak mahkota
Double Tail DumboDua telinga besarPelbagai warna5 – 7 cmPenuh kecantikan, sirip belakang besar
Plakat Double Tail DumboDua telinga besar, Badan padatPelbagai warna5 – 7 cmBerani dan kuat, sirip belakang besar
Halfmoon Plakat DumboTelinga besar, Sirip HalfmoonPelbagai warna5 – 7 cmElegan dan menawan, sirip lebar

Ini adalah maklumat tentang beberapa jenis ikan laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta.

Setiap jenis mempunyai ciri-ciri dan keunikan tersendiri.

Anda boleh memilih jenis yang paling menarik dan sesuai dengan selera untuk menjadi sahabat dalam akuarium anda.

Pastikan beri mereka penjagaan yang baik agar mereka sihat dan bahagia dalam persekitaran baru!

Jom Baca : Jenis Ikan Laga Lainnya


Harga Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta

JenisHarga
Dumbo EarRM5
Halfmoon DumboRM15
Plakat DumboRM10
Crowntail DumboRM8
Double Tail DumboRM15
Plakat Double Tail DumboRM10
Halfmoon Plakat DumboRM18
Harga-harga dumbo betta fish price / dumbo betta fish for sale ni hanyalah anggaran, boleh berubah-ubah ikut kedai atau pasar.

Kalau nak yang lebih tepat, jangan segan-segan tanya penjual atau peternak ikan laga Dumbo Betta berdekatan, bro.

Kedai Betta Shop di Malaysia

Nama KedaiMaps
Samarahan Betta Fish ShopOpen

Jangka Hayat Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta

Jangka Hayat Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta: Pahlawan Kecil dalam Akuarium!

Korang penah terfikir berapa lama ikan laga dumbo betta genetics / Elephant Ear Betta ni akan hidup bersama kita? Biasanya, jangka hayat dia dalam lingkungan 2 hingga 4 tahun.

Tapi jangan risau, ada yang boleh hidup lebih lama kalau penjagaan dia terbaik!

Untuk panjangkan hayat si pahlawan kecil ni, pastikan akuarium dia sentiasa bersih dan air dalam keadaan baik.

Jangan overfeed dia, bagi makan secukupnya je untuk elakkan masalah obesiti.

Tak semua ikan laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta hidup sama lama, sebab ada yang bergantung pada faktor genetik dan penjagaan.

Jadi, bagi dia kasih sayang dan penjagaan yang terbaik, pasti dia akan jadi sahabat setia dalam akuarium anda!


Makanan & Diet Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta

Makanan & Diet Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta: Rendah Garam, Tinggi Sedap!

Nak cerita pasal makanan untuk ikan laga dumbo betta care ni, ni aku senaraikan poin-poin pentingnya:

  1. Pelet Ikan Betta
    Pelet ikan Betta memang makanan asas yang sesuai untuk Dumbo Betta. Ada nutrien penting yang dia perlukan dalam pelet ni. Carilah pelet yang berkualiti untuk pastikan dia sihat.
  2. Jentik Nyamuk
    Ikan laga Dumbo Betta ni memang suka jentik nyamuk. Senang je, korang boleh beli nyamuk dewasa, biarkan dia bertelur dalam air, pastu jadi jentik nyamuk. Memang dia suka makan jentik nyamuk yang dah bertelur tu.
  3. Cacing Darah
    Cacing darah juga menjadi hidangan kegemaran dia. Cacing darah kaya dengan protein dan nutrien yang baik untuk dia. Tambah sedikit dalam diet dia, dia akan happy.
  4. Makanan Hidup
    Korang boleh bagi makanan hidup macam jangkrik atau belalang kecil. Dia suka main serang-serangan dengan makanan hidup ni, memang best!
  5. Pemakanan yang Sederhana
    Ingat, makanan yang diberi kena sesuai dengan saiz mulut dia. Jangan bagi makanan besar-besar sebab dia susah nak telan. Cukup sekali dua kali sehari je bagi makan.
  6. Elakkan Overfeed
    Jangan terlebih bagi makan, overfeed ni boleh buat dia gemuk dan tak sihat. Tapi jangan lupa bagi makan yang mencukupi supaya dia sentiasa kuat dan bertenaga.
  7. Air Bersih dan Bersuhu Sopan
    Pastikan dia dapat air yang bersih dan bersuhu sesuai. Jangan biarkan air kotor atau terlalu sejuk atau panas. Air yang baik akan pastikan dia sihat dan ceria.

Itulah dia, kisah mengenai Varian Jenis Ikan Laga Dumbo Betta yang seronok ni.

Memang teruja tengok keunikan dan kecantikan ikan-ikan jenis ni kan?


Jangan lupa untuk kongsi fakta menarik ni dengan kawan-kawan yang punya minat yang sama!

Sampai jumpa lagi dalam cerita menarik lain kali, bye-bye!

Leave a Comment