[TOP] 24+ Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta Terbaik 2023

Assalamualaikum korang semua! Jom kita cuci mata sikit dengan info menarik pasal Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta.

Pasti ramai di antara korang yang dah jatuh cinta dengan ikan cantik ni, kan?

Takpe takpe, aku pun tak terkecuali!

Malaysia memang tempat yang kaya dengan pelbagai jenis ikan laga, tapi kali ni kita fokus pada Top 24+ Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta yang menawan hati.

So, jomlah kita explore bersama-sama!


Penampilan Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta

Korang mesti nak tahu pasal penampilan Halfmoon Betta ni kan?

Betta jenis Halfmoon ni memang cantik gila!

Sirip dia lebar macam setengah bulan, tu yang namanya Halfmoon.

Korang bayangkan je, macam bendera berkibar dalam air!

Warna badannya pun pelbagai, ada merah, biru, kuning, hijau, dan banyak lagi.

Ikan Halfmoon ni memang penuh gaya dan unik dalam akuarium.

Dengan corak dan warna dia yang mengasyikkan, tak hairanlah dia jadi kegilaan dalam dunia ikan hiasan.

So, kalau korang nak tambah seri dalam akuarium, jangan lupa tambahkan si cantik Halfmoon Betta ni!


Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta

Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta: Kecantikan Berbentuk Setengah Bulan yang Mengasyikkan!

Korang dah kenal dengan ikan laga Halfmoon Betta ni? Ni aku cerita serba sedikit pasal dia, jom baca!

  1. Bentuk yang Menarik
    Ikan laga jenis Halfmoon ni memang unik gila. Sirip dia lebar dan berbentuk setengah bulan, tu yang kena panggil Halfmoon. Kalau dia buka sirip, macam bendera berkibar! Cantik giler tengok dia berenang dengan gaya yang anggun.
  2. Pelbagai Warna
    Ikan Halfmoon ni punya warna badan pelbagai. Ada merah, biru, kuning, hijau, dan macam-macam lagi. Warna dia mengasyikkan, pasti buat korang terpegun tengok kecantikan dia.
  3. Perangai Unik
    Tak caya? Ikan Halfmoon ni memang punya karakter sendiri. Ada yang peramah dan suka bermain dengan orang, ada yang agak pemalu, dan ada yang garang sikit. Setiap ikan ada personaliti dia sendiri!
  4. Mudah Dipelihara
    Bagi pemula dalam memelihara ikan, Halfmoon Betta ni sesuai gila. Dia tak memerlukan ruang yang besar, sebab akuarium kecil pun dah cukup. Air pun senang je nak jaga, tak payah pening kepala.
  5. Pembiakan Menarik
    Nak biakkan ikan ni pun seronok! Korang boleh tengok ikan jantan bina sarang buih untuk telur-telur. Lepas tu, dia jaga telur tu sampai anak ikan menetas jadi si kecil yang comel.

Jom Baca : [BEST] 4+ Jenis Ikan Laga Double Tail Betta Terbaik 2023


1. Rosetail Halfmoon

Ikan Laga jenis Rosetail Halfmoon ni memang cantik gila babeng!

Bentuk sirip dia berlipat-lipat macam daun selasih, bergaya macam Princess!

Warna dan corak tubuh dia pelbagai, boleh dapat yang macam-warni atau merata satu warna.

Sirip dia tu yang paling mencuri perhatian, macam kipas besar pulak!

Suka hati nak cari yang warna merah, biru, atau kuning, semua ada!

Ikan Laga jenis ni memang jadi idola ramai penggemar ikan.


2. Halfmoon Cooper

Kalau tengok ikan Laga jenis Halfmoon Cooper ni, memang tak boleh lupa betapa kacak dia!

Warna tubuh dia mostly copper, macam warna tembaga, yang buat dia nampak megah dan elegan.

Sirip dia yang besar-besar tu, kalau naik form Halfmoon, terbuka luas macam setengah bulan penuh!

Tambah pulak dengan corak dan garisan warna lain, memang mantap betul tengok dia berenang dalam akuarium.


3. Halfmoon Red Copper

Jom tengok ikan Laga jenis Halfmoon Red Copper ni, memang power gila!

Dia punya warna merah tembaga ni, bila kena sorot lampu, berkilauan macam permata!

Sirip dia berbentuk setengah bulan yang kembang, tambah warna merah menyala, memang membuatkan dia jadi raja dalam akuarium.

Gaya dia berenang pun agak anggun, macam tarian di dalam air.


4. Halfmoon Black White RIM

Tengoklah ikan Laga jenis Halfmoon Black White RIM ni, memang cool habis!

Warna badan dia mostly hitam, tapi keliling tepi sirip dia putih bersih, macam pakai rim cermin kereta!

Itu yang buat dia unik dan tersendiri dari yang lain.

Gaya sirip dia tu lebar gila, betul-betul macam setengah bulan, tambah pulak dengan corak warna hitam-putih yang kontras, memang mencuri perhatian!

Kalau letak dalam akuarium, sure semua mata tertumpu kat dia.


5. Halfmoon Copper Red Wash

Ikan laga jenis Halfmoon Copper Red Wash ni memang kelihatan keren habis!

Badannya meletup dengan warna merah jambu yang koyak-koyak macam dicuci cat.

Itu sebab dia punya nama “Red Wash.”

Kepala dia pun mesti buat orang cair sebab memang comel giler!

Yang paling unik, sirip dia macam setengah bulan, besar dan melengkung macam kipas terbuka.

Memang style habis!


6. Halfmoon Copper Black Besgel

Geng, tengok ikan laga jenis Halfmoon Copper Black Besgel ni, memang terpesona tahap dewa!

Badan dia warna hitam berkilat cam besi baru polish.

Lawa giler beb!

Lagi syok, sirip dia punya warna kontras dengan badan, merah jambu menyala cam api cinta.

Macam-macam perasaan timbul tengok ikan laga cun macam ni.


7. Halfmoon Copper Silver

Ni dia ikan laga jenis Halfmoon Copper Silver, memang jadi tumpuan orang ramai!

Warna perak mengilat yang sungguh menawan, pasti buat hati kau berbunga-bunga.

Sirip dia yang melengkung cam setengah bulan berkilat-kilat macam permata.

Cantik giler ni Halfmoon Copper Silver!


8. Halfmoon Copper Red White

Eh, jom tengok ikan laga jenis Halfmoon Copper Red White ni!

Memang mantap habis, bro!

Badannya warna merah menyala cam api, pastu ada aksen putih yang menyerlah, macam baju superhero gitu.

Sirip dia yang besar dan melengkung, ada warna merah dan putih, memang perfect combo lah!


9. Halfmoon Black Melano

Ikan Laga Jenis Halfmoon Black Melano ni memang hebat betul!

Badannya nampak macam gelap hitam berkilat je, betul-betul macam batu permata!

Ada kerenah yang tak boleh dipandang ringan, tapi cantiknya masyaAllah.

Dengan ekor setengah bulan yang besar dan membentang, dia nampak macam sayap burung yang siap nak terbang.

Dalam dunia ikan laga, jenis Melano memang terkenal dengan warna hitam yang pekat giler!


10. Halfmoon Steel Blue

Eh, korang tengok ikan laga jenis Halfmoon Steel Blue tak?

Diorang ni macam memanggil-manggil nak diperhatikan.

Warna badannya, steel blue tu, macam kombinasi biru kelabu dan keperakkan, betul-betul unik dan menarik.

Kita boleh tengok bentuk ekornya yang lebar, berbentuk setengah bulan, memang memukau habis!

Ikan jenis ni memang tenang dan boleh jadi geng paling cool dalam akuarium.


11. Halfmoon Rosetail Triple Color

Hebat giler ikan laga jenis Halfmoon Rosetail Triple Color ni!

Bayangkan badan dia yang berwarna-warni, seperti melambangkan pelangi yang menari-nari.

Ada kombinasi warna merah, biru, dan kuning, semuanya berpadu jadi satu.

Ekornya pun macam rosetail, yang bermacam-macam layer warna.

Memang serba cantik dan mencuri perhatian betul!

Kalau tengok dari jauh, macam bunga berjalan dalam air.


12. Platinum White Halfmoon

Wah, ikan laga Platinum White Halfmoon ni memang bergaya tinggi!

Warna tubuhnya putih bersih macam platinum, terangkat dengan ekor setengah bulan yang besar dan menarik.

Pernah tak tengok gambar dia berkilat-kilat macam berlian?

Memang cun habis!

Dia ni jenis Halfmoon, jadi ekornya lebar giler dan berwarna sama macam badannya.

Kalau letak dalam akuarium, memang jadi spotlight!


13. Super Red Halfmoon

Bro, Ikan Laga Super Red Halfmoon ni memang hebat la!

Corak merahnya intense gila, macam api menyala-nyala dalam air akuarium.

Bentuk siripnya pun ala bulan separuh, tu yang kena panggil Halfmoon.

Lepas tu, ikan ni punya ekor besar lebar, memang cantik betul bila berenang dengan gaya lemah gemalai.

Kalau nak tambah seri dalam akuarium, pasti takleh lepaskan ikan laga jenis Super Red Halfmoon ni, bro!


14. Orange Halfmoon

Korang pernah tengok ikan laga Orange Halfmoon tak?

Memang mengancam habis!

Badan dia berwarna oren terang, macam warna sunset petang-petang.

Janggut dan siripnya juga berwarna sama, kasi matching habis.

Bila dia berkala dengan sirip membentuk bulan separuh, betul-betul nampak cantik, macam tengah menari.

Ikan laga jenis ni punya gerakan licin, jadi kalau nak buat pertunjukan di akuarium, Orange Halfmoon memang tarikan utama, bro!


15. Halfmoon Moonlight

Lagi satu, ada juga ikan laga jenis Halfmoon Moonlight.

Warnanya putih kebiruan macam cahaya bulan malam-malam.

Corak yang tenang tapi menarik.

Bila diletakkan dalam akuarium yang ada pencahayaan lembut, memang nampak sangat anggun dan suci.

Walaupun bukan warna meriah, tetap menarik perhatian orang.

Ikan laga jenis Moonlight ni juga jenis yang mudah nak jaga, kalau tak berapa pandai nak jaga ikan pun, boleh cuba yang satu ni!


16. Halfmoon Full Black

Kau pernah nampak ikan laga Halfmoon Full Black tak?

Boleh terus jatuh cinta, bro!

Dia punya badan dan sirip semua hitam pekat, macam night mode dalam akuarium.

Unik gila! Tak macam yang lain, jenis ni memang penuh hitam, tak ada warna lain langsung.

Walaupun kelihatan gelap, tapi ikan laga jenis Full Black ni menarik dalam cara dia yang tersendiri.

Kalau nak buat kontras dalam akuarium, jangan lupa tambahkan ikan laga Halfmoon Full Black, memang kaw!


17. Halfmoon Blood Shoot

Halfmoon Blood Shoot ni jenis ikan laga yang cantik gila bro!

Ikan ni ada ekor yang lebar macam setengah bulan, tu yang dipanggil Halfmoon.

Warna dia memang unik, kombinasi merah berpadu hitam macam menembak!

Siap ada bintik-bintik macam bintang lagi.

Ganas tau dia, jadi kena jaga betul kalau nak bela, jangan sampai kena gigit.

Tapi kalau pandai jaga, confirm jadi idola dalam tangki aquascape.


18. Halfmoon Yellow Dragon

Jenis ikan laga Halfmoon Yellow Dragon ni memang mengancam je rupa dia!

Badannya berkilat-kilat kuning emas macam naga, tu yang ada nama Dragon.

Ekor dia lebar macam setengah bulan, cantik betul tengok dia berenang dalam air.

Kalau nak bela ikan ni, pastikan air bersih dan suhu sesuai, sebab dia sensitif sikit dengan persekitaran.

Tapi takper, hasil kesabaran bela ikan laga jenis ni memang berbaloi bro!


19. Halfmoon Red Lavender

Eh, korang pernah tengok ikan laga Halfmoon Red Lavender tak?

Ikan ni memang anggun gila dengan warna merah lembut campur ungu.

Ala-ala lavender gitu! Kombinasi warnanya sangat menarik dan nampak mewah dalam tangki aquascape.

Lagi satu, ekor dia yang lebar tu memang power, bila dia buka, memang cantik terletak macam setengah bulan.

Tapi jangan main lepas je, dia boleh garang jugak kalau kacau dia.


20. Halfmoon Red Marble

Halfmoon Red Marble ni jenis ikan laga yang unik dengan corak batu merah berbelit-belit macam marble.

Cantik betul! Tapi jangan tertipu dengan corak dia, sebab wataknya tak seindah rupa.

Ikan ni kadang-kadang agresif, so kena jaga betul-betul kalau nak campurkan dia dengan ikan lain.

Selain tu, pastikan tangki dia bersih dan kualiti air kena terjaga.

Kalau dah pandai jaga, ikan ni boleh jadi koleksi yang menarik dalam dunia aquascape!


21. Halfmoon Mustard Gas

Halfmoon Mustard Gas ni jenis ikan laga yang memang gah dan menarik giler.

Warna dia macam mustard yang campur gas-gas berwarna lain, cantik gila weh!

Sirip dia besar-besar dan membentuk setengah bulatan, jadi nama dia Halfmoon.

Ikan laga jenis ni memang suka menonjolkan keanggunan sirip dia bila berenang.

Wajib bagi peminat ikan laga ni untuk jaga air akuarium dia supaya ikan laga Halfmoon Mustard Gas ni sentiasa sihat dan bergaya!


22. Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta – Black Yellow Halfmoon

Haish, ikan laga Black Yellow Halfmoon ni sungguh la mengancam!

Warna hitam dan kuning dia menyelaraskan dengan sempurna, betul-betul cam badut je.

Siapalah yang tak terpikat tengok ikan laga jenis ni berenang dengan gaya.

Sirip dia yang lebar dan warna kuning menyala tu buat dia nampak semakin kacak dan bergaya.

Pastikan suhu air akuarium dia konsisten dan bersih supaya Black Yellow Halfmoon ni boleh terus bersinar dengan warna-warna dia yang memukau!


23. Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta – Halfmoon Golden

Haa, kalau nak tengok ikan laga yang berkilauan macam emas, Halfmoon Golden jawapannya!

Dia memang nampak mewah dan eksklusif gila, kira macam ikan VIP lah.

Warna tubuh dia tu betul-betul emas, takkan dapat rasa harta karun pulak tengok ikan jenis ni.

Selain warna dia yang cun, sirip dia lagi mantap!

Bila berenang, dia nampak cam layang-layang emas yang beterbangan.

Jangan lupa bagi dia makanan yang berkhasiat supaya warna dia sentiasa terang dan badannya sihat walafiat!


24. Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta – Halfmoon Double Tail Black

Siapa kata ikan laga tak boleh ada gaya lain selain setengah bulatan?

Halfmoon Double Tail Black ni contoh yang tunjuk yang lain pun boleh!

Walaupun bentuk dia macam Halfmoon, tapi dia punya ekor double, dua kali ganda okay!

Tambah pula warna hitam di seluruh tubuh dia, memang unik giler.

Ikan laga jenis ni memang kena berhati-hati sikit sebab ekor dia yang besar ni boleh cepat lebam kalau tak jaga betul-betul.

Jadi, jangan buat dia terlalu penat berenang ya, bagi tempoh rehat yang mencukupi.


Harga Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta

No.Jenis Ikan Laga HalfmoonHarga (RM)
1.Rosetail Halfmoon20
2.Halfmoon Cooper25
3.Halfmoon Red Copper30
4.Halfmoon Black White RIM28
5.Halfmoon Copper Red Wash35
6.Halfmoon Copper Black Besgel33
7.Halfmoon Copper Silver27
8.Halfmoon Copper Red White32
9.Halfmoon Black Melano29
10.Halfmoon Steel Blue30
11.Halfmoon Rosetail Triple Color36
12.Platinum White Halfmoon23
13.Super Red Halfmoon40
14.Orange Halfmoon22
15.Halfmoon Moonlight26
16.Halfmoon Full Black34
17.Halfmoon Blood Shoot31
18.Halfmoon Yellow Dragon37
19.Halfmoon Red Lavender24
20.Halfmoon Red Marble28
21.Halfmoon Mustard Gas38
22.Black Yellow Halfmoon25
23.Halfmoon Golden21
24.Halfmoon Double Tail Black39
Sila ambil perhatian:

Harga-harga di atas adalah tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa bergantung kepada ketersediaan, kualiti, dan permintaan pasaran.

Pastikan untuk menyemak harga terkini sebelum membuat pembelian.

Jangka Hayat Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta

Nak tahu berapa lama ikan Halfmoon Betta kita akan hidup?

Ni dia ceritanya! Secara purata, jangka hayat Halfmoon Betta ni adalah antara 2 hingga 4 tahun.

Tapi jangan risau, ada yang boleh hidup lebih lama kalau kita pandai jaga dia.

Pastikan akuarium dia sentiasa bersih dan air dalam keadaan baik supaya dia sihat dan gembira. Jangan overfeed dia, sebab boleh buat dia gemuk dan tak sihat.

Pantau kesihatannya selalu dan elakkan dari penyakit.

Ingat, kalau kita bagi dia penjagaan yang betul, dia akan jadi kawan setia kita dalam masa yang panjang!


Saiz Purata Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta

Saiz purata Halfmoon Betta ni memang menarik untuk kita tahu!

Biasanya, panjang badan dia dalam lingkungan 5 hingga 7 sentimeter sahaja.

Bukan besar sangat kan?

Tapi jangan pandang ringan, walaupun kecik, dia penuh dengan pesona!

Sirip dia yang luas membuatkan dia kelihatan lebih besar dan cantik dalam akuarium.

Setiap ikan ada saiz unik, ada yang sikit lagi, ada yang sikit lagi besar.

Tapi tak kisahlah, saiz dia yang sederhana ni sesuai untuk kita pelihara dalam akuarium kecil.

So, kalau korang nak ikan cantik dan tak memerlukan ruang besar, Halfmoon Betta adalah pilihan yang tepat!


Makanan & Diet Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta

Pemakanan dan Diet untuk Halfmoon Betta: Kisah Tentang Makanan Enak Untuk Ikan Peliharaan Kita!

So, apa pilihan makanan yang sesuai untuk si ikan Betta ni? Mari kita teruskan membaca!

  1. Jentik Nyamuk
    Ikan Betta gemar makan jentik nyamuk. Caranya senang je, kita boleh dapatkan nyamuk dewasa, biarkan dia bertelur dalam bekas air, dan akhirnya jadi jentik nyamuk. Lepas tu, bagi jentik nyamuk tu kat ikan kita. Memang lazat!
  2. Ulat Hongkong
    Ulat Hongkong juga menjadi makanan kegemaran ikan Betta. Ikan ni suka sebab ulat ni lembut dan sedap. Untuk dapatkan ulat Hongkong, boleh beli kat kedai haiwan atau boleh tanam sendiri dalam kotak ulat. Mudah je!
  3. Cacing Sutra
    Cacing sutra adalah pilihan yang bagus untuk diet si Halfmoon Betta. Cacing ni kaya dengan nutrien dan protein yang penting untuk pertumbuhannya. Kita boleh beli kat kedai haiwan atau tanam sendiri dalam bekas yang sesuai.
  4. Kutu Air
    Kutu air akan memberi pengalaman memancing semulajadi pada ikan kita. Caranya, kita boleh dapatkan kutu air dengan menjemur lumut atau tumbuhan air di bawah sinaran matahari. Pastikan kutu air tu bersih dan bebas dari bahan kimia berbahaya.

Pembiakan Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta

Mari kita cakap pasal cara pembiakan Halfmoon Betta yang menarik! Jom baca sambungan cerita ni:

  1. Akuarium Khas
    Dalam proses pembiakan, kita kena ada akuarium khas untuk mengasingkan ikan jantan dan betina. Pastikan akuarium tu memadai saiznya dan ada tempat perlindungan untuk telur-telur yang akan diletakkan.
  2. Cipta Suasana Romantik
    Agar ikan jantan dan betina nak berjodoh, kita kena cipta suasana yang romantik dalam akuarium. Letakkan tumbuhan air, macam lumut, supaya jadi tempat yang sesuai untuk bertelur dan berehat.
  3. Pemacu Perkembangan
    Untuk merangsang pemijahan, kita boleh tukar suhu air secara perlahan atau beri makanan hidup, contohnya jentik nyamuk. Biasanya, ikan jantan akan bina sarang buih yang cantik untuk simpan telur-telur.
  4. Jaga Telur dengan Baik
    Bila betina dah berjaya bertelur, ikan jantan akan ambil telur-telur dalam mulutnya dan simpan dalam sarang buih. Ikan jantan akan jaga telur tu dengan penuh penuh teliti sampai anak ikan keluar dari telur.
  5. Pemindahan dan Penjagaan Anak Ikan
    Bila anak ikan dah menetas, kita perlu pindahkan mereka ke tempat yang lebih sesuai. Jaga suhu air, pastikan air dalam keadaan bersih, dan beri makanan yang sesuai untuk pertumbuhan mereka.

Bukan main lagi, betul tak?

Dari ikan laga Halfmoon Betta yang lembut macam kapas sampai yang berwarna-warni macam pelangi, semuanya memang memikat hati.

Teringin tak nak kumpul semua jenis ikan laga ni dalam sebuah akuarium?

Pasti seronok tengok ikan-ikan comel berenang riang dalam rumah mini di rumah kita.

Jangan malu-malu, korang boleh lah tunjukkan koleksi ikan laga Halfmoon Betta korang kat kawan-kawan!

So, lepas ni kalau ada sape-sape tanya pasal ikan laga, korang bolehlah bercerita sampai tak ingat dunia.

Jangan lupa share artikel ni dengan sesiapa yang suka ikan laga juga ya!

Jumpa lagi dalam artikel menarik lain, bye bye!

Leave a Comment