[BEST] 9+ Jenis Ikan Laga Nemo Betta Terbaru 2023

Hello korang semua! Dah pernah tengok ikan comel iaitu Ikan Laga Nemo Betta yang boleh jadi teman korang dalam akuarium?

Jom kita cakap pasal jenis ikan laga yang tengah hits sekarang ni Ikan Laga Nemo Betta!

Korang memang kena tahu pasal diorang ni sebab warna cantik dan personaliti unik diorang.

So, jom kita explore lebih sikit pasal Ikan Laga Nemo Betta!


Penampilan Ikan Laga Nemo Betta

Korang mesti tertanya-tanya pasal Nemo Betta ni kan?

Jom layan cerita pasal penampilan diorang.

Ikan laga Nemo Betta ni memang eye-catching gila dengan corak yang unik.

Diorang ada kombinasi warna cerah macam kuning, biru, dan merah, macam karakter Nemo dalam filem tu tau!

Tapi yang paling hebat, sirip diorang bercabang-cabang cam daun-daun halus, memberikan sentuhan elegan kat penampilan diorang.

Tak kisahlah kat mana diorang berenang dalam akuarium, pasti akan menarik perhatian semua mata yang memandang.

Walaupun memang ada banyak variasi warna, corak, dan bentuk diorang, kesemuanya ni menjadi satu keistimewaan ikan laga Nemo Betta ni.

Dan jangan lupa, ikan ni tak hanya cantik, tapi diorang juga aktif berenang dan senang diajak berinteraksi.

Dengan penampilan yang unik dan kepandaian berenang, Nemo Betta ni memang jadi pilihan hebat untuk jadi penyewak hiburan dalam akuarium korang.


Jenis Ikan Laga Nemo Betta

Jom kita tengok untuk jenis-jenis Nemo Betta berikut ni :

  1. Nemo Galaxy Betta
  2. Nemo Candy Betta
  3. Nemo Tiger Betta
  4. Nemo Koi Betta
  5. Nemo Cooper Halfmoon Betta
  6. Nemo Candy Halfmoon Betta
  7. Rosetail Nemo Halfmoon Betta
  8. Nemo Klasik Halfmoon Betta
  9. Fancy Nemo Halfmoon Betta
  10. Galaxy Nemo HMPK Betta

Jadi, itulah jenis-jenis ikan laga Nemo Betta, semua ikan ni memang menarik dan boleh jadi hiasan menarik dalam akuarium.

Pastikan kau pilih yang sesuai dengan selera dan keperluan akuarium kau, bro!

Jom baca deskripsi untuk jenis-jenis ikan laga Nemo Betta berikut!


1. Nemo Galaxy

Nemo Galaxy Betta ni macam ikan laga yang bawak suasana galaksi masuk dalam akuarium kau.

Warna-warni cerah dia ala-ala bintang-bintang dan ruang angkasa.

Ikan jenis nemo galaxy betta fish ni memang cantik, dengan ekor yang panjang dan tubuh yang cerah.

Kalau kau nak ikan laga yang penuh warna dan nampak macam dia datang dari luar angkasa, Nemo Galaxy Betta ni pilihan yang bagus.


2. Nemo Candy

Nemo Candy Betta fish ni macam gula-gula dalam akuarium.

Warna dia lembut dan manis-manis macam candy lah.

Warna-warni lembut dia ni akan buat akuarium kau nampak comel dan ceria.

Ikan jenis Nemo Candy Betta fish ni biasanya ada kombinasi warna yang unik, macam pink, kuning, dan putih.

Memang perfect kalau kau nak tambah manis-manis dalam tangki ikan laga kau.

Kat pasaran banyak nemo candy betta for sale boleh kalian beli.


3. Nemo Tiger

Nemo plakat betta macam ikan laga dengan semangat harimau iaitu jenis tiger nemo betta.

Warna dia lebih tegas dan mencolok, dengan belang-belang macam harimau.

Ikan jenis Nemo Tiger atau nemo leopard betta ni macam fighter lah, kuat dan berani.

Kalau kau suka ikan laga yang nampak garang tapi cantik, tiger nemo betta ni sesuai sangat.


4. Nemo Koi

Kau pernah tengok ikan Koi tak?

Ni macam versi ikan Koi dalam dunia ikan laga iaitu nemo koi halfmoon betta.

Warna dia bercampur-campur macam ikan Koi yang cantik-cantik.

Corak warna nemo koi halfmoon betta unik, dengan bercak-bercak yang menarik pada sisik dia.

Nemo Koi ni macam kombinasi yang cantik antara Koi dan ikan laga, buatkan dia menarik untuk dilihat.


5. Nemo Cooper Halfmoon

Nemo Cooper Halfmoon ni jenis yang punya ekor besar macam setengah bulan.

Warna dia biasanya dalam palet warna merah bercampur dengan warna perak.

Ikan jenis nemo halfmoon betta ni nampak anggun dan berkelas dengan ekor yang lebar dan cantik.

Kalau kau nak ikan laga yang nampak elegan dalam akuarium, Nemo Cooper Halfmoon ni pilihan yang bagus.


6. Nemo Candy Halfmoon

Kalau cerita pasal Nemo Candy Halfmoon ni, macam candy yang sedap je.

Ikan laga jenis ni ada warna-warna mencolok macam permen warna-warni.

Badan nemo halfmoon betta ni bulat-bulat dengan ekor yang lebar macam separuh bulan.

Bila tengok, memang terbayang gula-gula manis.


7. Rosetail Nemo Halfmoon

Nak bayangkan Rosetail Nemo Halfmoon ni senang je, bayangkan bunga ros yang berkelopak cantik.

Ikan jenis nemo halfmoon betta ni ada sirip ekor yang berbelah-belah macam kelopak bunga ros, cantik gila.

Warna badan dia dan corak yang beraneka, pasti buat mata tak berkelip tengok kecantikannya.


8. Nemo Classic Halfmoon

Kalau suka yang classic dan simple, Nemo Classic Halfmoon ni pilihan yang tepat.

Ikan laga jenis nemo classic betta ni warna badannya tak terlalu mencolok, tapi tetap menarik.

Ekornya yang lebar dan berbentuk setengah bulan tetap buat dia nampak elegan walaupun simple.


9. Fancy Nemo Halfmoon

Nak feeling-feeling mewah, pilih lah Fancy Nemo Betta Halfmoon.

Ikan jenis ni macam hasil kraf tangan seniman, corak dan warna badannya unik dan menarik perhatian.

Ekor Fancy Nemo Betta yang lebar dan berkilauan tambah lagi gaya mewah dia.

Memang sesuai kalau nak ikan yang standout dalam akuarium.


10. Galaxy Nemo HMPK

Galaxy Nemo HMPK ni macam bintang-bintang dalam langit malam.

Warna-warna dia gelap tapi berkilauan macam bintang jauh, lain dengan nemo candy betta female.

Ekor nemo candy galaxy betta lebih pendek dari jenis lain tapi tetap ada kesan “halfmoon”.

Kalau tengok ikan jenis ni, terus terasa macam tengah melihat langit malam yang penuh misteri.


Harga Ikan Laga Nemo Betta

Berikut ni senarai harga jenis Nemo Betta yang cool abis:

JenisHarga
Nemo Galaxy Betta PriceRM15-25
Nemo Candy Betta PriceRM10-25
Nemo Tiger Betta PriceRM10-25
Nemo Koi Betta PriceRM10-30
Nemo Cooper Halfmoon Betta PriceRM15-40
Nemo Candy Halfmoon Betta PriceRM10-35
Rosetail Nemo Halfmoon Betta PriceRM20-45
Nemo Klasik Halfmoon Betta PriceRM5-10
Fancy Nemo Halfmoon Betta PriceRM7-20
Galaxy Nemo HMPK Betta PriceRM3-10

Ingat, harga-harga ni lebih kepada ikut suasana pasaran, so pastikan cek dengan seller atau penyelidik Nemo Betta sekitar kau untuk dapatkan maklumat harga yang lebih tepat.


Kedai Betta Shop di Malaysia

Nama KedaiMaps
Samarahan Betta Fish ShopOpen

Jangka Hayat Ikan Laga Nemo Betta

Korang pernah terfikir tak berapa lama ikan Laga Nemo Betta ni boleh hidup?

Biasanya, jangka hayat diorang dalam akuarium boleh antara 2 hingga 4 tahun.

Tapi, dengan jagaan yang betul, ada yang boleh hidup lebih lama lagi.

Pastikan korang sediakan akuarium yang bersih, tak terlalu besar, dan ada tempat persembunyian.

Jangan lupa ubah air secara berkala dan pastikan suhu air selesa untuk diorang.

Nutrisi makanan yang mencukupi pun penting, jangan overfeed.

Jadi, dengan kasih sayang dan penjagaan yang betul, korang boleh tengok ikan korang berseri dan happy lebih lama.

Jom Baca : [BEST] 5+ Jenis Ikan Laga Multicolor Betta Terbaik 2023


Makanan & Diet Ikan Laga Nemo Betta

Jangan lupa, makanan dorang penting untuk pastikan diorang sihat dan cantik sentiasa!

Okay, kita bincang pasal jenis makanan yang sesuai untuk diorang.

  1. Jentik Nyamuk
    Betta Nemo ni memang suka sangat jentik nyamuk. Jadi, bolehlah korang kumpul jentik nyamuk yang ada kat rumah sebagai hidangan lazat diorang. Tapi pastikan jentik tu takdak penyakit ya.
  2. Ulat Hongkong
    Kalau korang pernah nampak ulat Hongkong tu, dorang ni juga boleh jadi menu istimewa untuk ikan betta. Banyak kedai haiwan jual ulat ni, jadi senang je nak dapatkan.
  3. Cacing Sutra
    Cacing sutra ni macam makanan kegemaran diorang jugak. Bagus sebab kaya dengan nutrisi. Beli dari kedai atau boleh jaga sendiri cacing sutra kat rumah.
  4. Kutu Air
    Kutu air ni kecil-kecil tapi memang diorang suka. Boleh dapatkan dari tempat-tempat yang ada air kumbahan, contohnya.
  5. Dan Lain-lain
    Kalau korang adventurous sikit, bolehlah cuba variasikan makanan macam serangga kecil lain. Tapi pastikan makanan tu selamat dan sesuai untuk diorang.

Ingat, penting untuk variasikan makanan supaya diorang dapat nutrisi yang pelbagai.

Tapi jangan sampai overfeed.

Kuantiti makanan tu penting, jangan sampai ikan korang jadi gemuk.

Jadi, bila korang nak beli makanan untuk Ikan Laga Nemo korang, pastikan ada variasi yang mencukupi dan tengok reaksi diorang terhadap makanan tu.


So, itulah beberapa jenis Ikan Laga Nemo yang boleh jadi pilihan korang kalau nak jadi tukang besarkan ikan.

Jangan lupa kasi diorang ruang dan kasih sayang yang mencukupi sebab diorang punya dunia pun colourful macam baju Raya!

Kalau korang punya minat terhadap haiwan comel ni, jangan segan kongsikan info ni dengan kawan-kawan korang.

Selamat menjaga ikan peliharaan dan jangan lupa bagi diorang nama yang power sikit!

Leave a Comment