[BEST] Jenis Ikan Laga Plakat Betta Terbaik 2023

Hey korang semua! Apa khabar? Hari ni, kita nak cerita pasal haiwan air iaitu Jenis Ikan Laga Plakat Betta!

Kalau korang minat ikan hias, memang kena tahu tentang jenis ikan yang satu ni.

Memang terkenal gila dengan warna-warna cantik dan sikap yang unik, betta ni memang jadi idaman ramai.

Jom kita explore serba sedikit pasal betta ni!


Penampilan Jenis Ikan Laga Plakat Betta

Korang kena tahu pasal penampilan Plakat Betta ni, memang hebat gila!

Ikan laga jenis Plakat ni khas dengan sirip pendek dan gagah berani.

Plakat betta meaning yang tampilan sirip dia macam pendek-pendek je, tak ada panjang-panjang bersimpul macam ikan laga lain.

Badan dia kemas, padat, dan macam pejuang sejati.

Warna dia pun pelbagai, ada yang merah, ikan laga putih, ikan laga biru, ikan laga kuning, ikan laga hijau, dan banyak lagi.

Setiap Plakat Betta memang unik dengan corak dan warna yang mengasyikkan.

Dia memang nampak macam pahlawan dalam akuarium, siap sedia untuk berjuang dalam pertarungan hebat!

So, kalau korang nak ikan laga yang bergaya dan berani, ikan laga plakat betta adalah pilihan yang tepat!


Jenis Ikan Laga Plakat Betta

Ikan Laga Plakat Betta: Gagah Berani, Gaya Tersendiri!

Korang mesti nak tahu pasal ikan laga Beta jenis Plakat ni kan?

Memang keren gila! Si Ikan Laga Beta Plakat ni mempunyai ciri khas yang unik dari jenis ikan laga lain. Jom kita tengok apa je ciri-ciri menarik plakat betta fish types ni:

  1. Sirip Pendek & Gagah
    Plakat Betta ni memang menonjolkan sirip pendek yang gagah berani. Tak ada sirip panjang bersimpul macam jenis ikan laga lain. Sirip dia memang kecil, tapi jangan pandang remeh, sebab dia tetap penuh gaya!
  2. Bentuk Badan Padat
    Badan si Plakat Betta ni kemas dan padat, tak macam jenis ikan laga lain yang agak jambu. Badan dia yang kecil memudahkan dia bergerak dengan pantas dan lincah.
  3. Peminat Perjuangan
    Ikan Plakat ni memang dikenali sebagai pejuang sejati. Bila bertemu dengan ikan lain, siap-siaplah nak tengok pertunjukan tarian dan tarungannya yang hebat!
  4. Ragam Warna yang Menawan
    Macam pahlawan dalam cerita dongeng, plakat betta fish mempunyai ragam warna yang memikat hati. Ada yang berwarna merah, biru, kuning, hijau, dan macam-macam lagi. Setiap ikan Plakat memang unik dengan warna yang mencuri perhatian.
  5. Reaksi Terhadap Cermin
    Hati-hati kalau letakkan cermin di depan akuarium! Si plakat betta fish ni boleh jadi kelam kabut, dia sangka ada ikan lain dalam wilayahnya. Dia akan berlagak macam tahan lama, berebut wilayah dengan “ikan lain” itu!
  6. Peribadi Berbeza-beza
    Macam manusia, setiap plakat betta fish mempunyai peribadi yang berbeza. Ada yang peramah dan suka bermain-main, ada yang pemalu dan suka bersembunyi. Jadi, dia bukan sahaja cantik, tapi ada personaliti yang unik!

1. Jenis Ikan Laga Plakat Betta – Plakat White Dumbo Ear

Plakat White Dumbo Ear ni jenis ikan laga yang memang ada telinga besar macam dumbo, tapi jangan risau, dia tak terbang macam si Dumbo tu!

Corak warnanya putih melepak, memang cantik dan menarik perhatian geng-geng penggemar ikan laga.

Boleh dikatakan dia jenis yang unik sebab jarang-jarang la ada ikan laga dengan telinga besar macam ni.

Nak tengok dia macam Elsa dalam cerita Frozen la, ada sungguh aura putih dan menawan.

Kalau nak jadi raja dalam kolam laga, mesti boleh lah kalau ada Plakat White Dumbo Ear ni!


2. Plakat Fancy

Plakat Fancy ni macam nama dia je, memang kelas atas dan bergaya tinggi!

Ikan laga jenis ni selalunya ada kombinasi warna yang kemas dan padu.

Boleh jadi dia ada warna-warna macam pelangi atau ada yang berkilauan macam permata.

Selain dari cantik, dia juga ada ekor yang lebat dan berjumbai-jumbai macam kipas, memang akan buat kita terpukau tengok gerak-geri dia dalam air.

Kalau nak nampak hebat dan menarik perhatian geng laga lain, Plakat Fancy ni memang pilihan yang tepat!


3. Plakat Dumbo Steel Blue

Plakat Dumbo Steel Blue ni jenis ikan laga yang berwarna biru kelabu, macam besi yang kemas.

Dia juga ada telinga besar ala-ala Dumbo, tapi jangan ingat dia slow macam si Dumbo tu ya!

Ikan laga jenis ni memang popular sebab warnanya yang menarik dan berbeza dari yang lain.

Ekornya juga kaler biru, jadi bila berenang, dia macam ada kelabu kelabu jejak di air.

Kalau tengok Plakat Dumbo Steel Blue ni, mesti ada rasa tenang dan damai, macam layan pemandangan laut yang cantik.


4. Plakat Black Fancy

Plakat Black Fancy ni ikan laga yang memang anggun dan bergaya.

Warna hitam dia memang intense giler, macam badai malam gelap je!

Tapi jangan terkejut, dia punya keanggunan tu tak boleh dipersalahkan.

Kombinasi hitam yang berkilau dengan bentuk badan yang tegap memang buat dia nampak seperti raja dalam dunia ikan laga.

Ada juga yang ada corak warna lain macam merah atau kuning, tapi hitam tetap jadi pilihan utama.

Kalau nak impres geng laga lain, takyah fikir dua kali lah, pilih Plakat Black Fancy ni je!


5. Plakat Fancy White

Ikan laga jenis Plakat Fancy White ni memang nampak mantap gila!

Badannya putih bersih macam salji, pastu ada corak yang unik dan cantik.

Sirip dia pun besar, berwarna putih bersih jugak, jadi macam raja laut la!

Kalau nak masukkan dia dalam akuarium, kena bagi dia ruang yang luas sikit sebab dia suka berenang dan bergaya-gaya.

Jangan lupa beri makanan yang sedap supaya warna dan tenaga dia tetap terjaga, manja-manjakan dia sikit!


6. Plakat Fancy Blue

Ikan laga Plakat Fancy Blue ni memang kaw kaw la, warna biru dia macam langit cerah!

Badannya kecil tapi garang, pandai bergerak pantas.

Kalau ada akuarium berhias dengan pokok-pokok mini dan batu-batu cantik, memang dia akan nampak lagi kacak!

Nak tengok dia sihat dan cantik selalu, jangan lupa beri makanan yang berkhasiat dan air bersih.

Blue betta ni punya aura memang tarik minat, pasti jadi idola dalam tangki laga!


7. Plakat Fancy Golden

Inilah ikan laga Plakat Fancy Golden, betul-betul macam emas hidup!

Warnanya kuning keemasan yang menyala-nyala, memang gah habis!

Badannya kompak dan sihat, siripnya panjang lagi bergaya.

Nak dia jadi tampilan utama dalam akuarium, letakkan dia dengan dekorasi yang simple tapi bergaya, taknak kalahkan kecantikannya.

Jangan malas jaga dia, sebab dia ni mesti nak makan yang berkualiti dan air bersih, jadi jangan sampai keseorangan?


8. Plakat Golden Red Dragon

Peminat ikan laga, kenalkan Plakat Golden Red Dragon!

Warna merah dia menyala-nyala, ada lagi corak-coret hitam yang nampak garang.

Memang kacak habis! Si Dragon ni jenis yang agak besar, jadi kena bagi dia ruang yang selesa supaya dia boleh bergerak dengan leluasa.

Dekorasi dalam akuarium kena ikut tema Dragon la, biar dia rasa macam diraja!

Jangan lupa sediakan makanan berkhasiat untuk si Dragon supaya dia terus sihat dan bergaya.


9. Plakat Double Tail Red Dragon

Plakat Double Tail Red Dragon ni, betul-betul stunning bro!

Badannya kecil dan padat, tapi ekor dia pecah dua, jadi kau akan nampak dua helai ekor yang cantik macam sayap.

Warna merah naga yang menyala-sala ni memang mencuri perhatian semua orang.

Ikan laga jenis ni memang terkenal dengan perangainya yang agak garang, jadi kena jaga-jaga time nak masukkan dia dengan ikan lain dalam akuarium.


10. Black Copper Plakat

Ni dia ikan laga Black Copper Plakat!

Ikan ni memang special gila sebab warna badannya hitam yang berkilat-kilat, macam metal.

Kau tahu, ikan laga ni asalnya dari Thailand, tapi sekarang dah popular di seluruh dunia.

Black Copper ni memang agak kuat berenang dan aktif, jadi kau kena sediakan ruang yang cukup dalam akuarium supaya dia boleh explore dengan bebas.


11. Plakat Panda

Plakat Panda ni, comel gila!

Betul-betul macam panda lah, bahagian badannya hitam dengan bintik putih yang menyala.

Ciri khas dia ialah warna putih di badannya tu, kadang-kadang ada yang nampak macam ada sorang panda kecil berenang dalam akuarium.

Ikan laga jenis ni cenderung tenang dan boleh hidup berdampingan dengan ikan lain, tapi tetap kena pantau interaksi di antara mereka.


12. Plakat Tancho

Plakat Tancho ni punya paras cantik dan unik bro!

Dia macam artistik gitu, badannya putih bersih tapi kat kepalanya ada lingkaran merah yang besar macam bulan purnama.

Warnanya memang mencolok, jadi senang nak kenal pasti jenis ni.

Tancho ni kadang-kadang ada yang dipanggil “White Moon” sebab bulan merah di kepalanya tu macam bulan terang kat langit malam.


13. Plakat Blue Rim

Ikan Laga Plakat Blue Rim ni jenis yang cantik gila!

Dia ada warna biru yang mengilat kat pinggiran sirip dia, macam ada “rim” biru tu.

Memang stunning lah tengok dia berenang dalam akuarium.

Selain tu, sirip dia pendek sikit dari jenis laga lain, tapi tu yang buat dia special.

Kalau nak tambah lagi cantik, jaga dia dengan baik, pastikan air bersih, dan berikan makanan yang bagus!


14. Fancy HMPK Plakat

Korang kena tengok jenis ikan laga plakat Fancy HMPK ni.

Comel gila dia dengan corak dan warna yang pelbagai!

Ada yang macam-macam jenis warna, ada yang belang-belang, ada yang berkilat-kilat.

HMPK tu singkatan untuk “Halfmoon Plakat,” plakat betta vs halfmoon / plakat betta vs hmpk sebab sirip dia macam bentuk setengah bulan. Memang cun lah!

Dia jenis yang aktif berenang, jadi sediakan ruang yang cukup dalam akuarium tu supaya dia boleh explore dengan best.


15. White Dragon Plakat

Kalau suka ikan laga berwarna putih, White Dragon Plakat ni pilihan terbaik.

Dia punya warna putih bersih macam snow white, dan ada corak yang nampak macam “dragon scales” atas badan dia.

Cantik betul! Sirip dia pun tak kalah menarik, panjang dan elok bentuknya.

Nak bagi dia sihat dan happy, pastikan suhu air dalam akuarium konsisten, dan jangan lupa ubah air secara berkala.


16. Hellboy Plakat

Jenis ikan laga Plakat Hellboy ni memang garang!

Dia punya warna merah menyala yang buat dia nampak macam “Hellboy” betul.

Seram gila! Badan dia juga robust dan kuat, so memang nampak macho habis.

Tapi jangan terpedaya dengan penampilan dia yang “bad boy” tu, sebenarnya dia boleh jadi kawan yang baik kalau jaga dia dengan betul.

Cuma kena pastikan dia tak kongkang dengan ikan laga lain sebab boleh jadi aggressive.


17. Plakat Koi Galaxy

Ikan laga jenis Plakat Betta Koi Galaxy ni memang cun giler, bro! Plakat betta fish female juga comel warnanya.

Corak koi kat badannya nampak macam berkilauan gitu, cam bintang-bintang kat langit.

Warna-warni dia terang dan cantik, pasti meletup dalam akuarium korang.

Jenis ikan laga ni memang best sebab selain lawa, dia pun fighter yang tangguh dalam pertarungan!


18. Kachen Worachai Plakat

Eh, kau kenal tak dengan ikan laga Plakat Kachen Worachai?

Ni memang jenis langka, abang!

Corak dan warnanya unik gila, cam artis betul.

Kachen Worachai ni banyak digilai oleh penyuka ikan laga sebab jarang-jarang jumpa.

Kalau dapat sorang ni, memang hebat status dia dalam koleksi korang, siapa je yang tak teruja tengok ikan laga cantik macam ni, kan?


19. Red Marble Plakat

Jenis ikan laga Red Marble Plakat ni memang mengancam habis, bro!

Badannya macam dah disalut dengan marmer merah, memang padu gayanya.

Warnanya solid dan garang, pasti menarik perhatian ramai.

Kalau nak ikan laga yang berwibawa dan bergaya, Red Marble Plakat ni pilihan tepat, takde tandingan!


20. Plakat Koi Multicolor

Wei, korang pernah tengok ikan laga Plakat Koi Multicolor tak?

Memang macam pelangi berenang dalam akuarium!

Warna dia campur-campur, meriah dan riang gila.

Jenis ikan laga ni memang seronok tengok dia berenang sana-sini, takkan bosan.

Cantik dan happy-go-lucky, memang jadi perhatian utama bila orang masuk rumah korang, bro!


21. Jenis Ikan Laga Plakat Betta Plakat Nemo Candy

Plakat Nemo Candy ni jenis ikan laga yang memang cantik gila!

Warna dia macam kombinasi warna-warni manis macam permen gitu.

Ada kuning, biru, merah, hijau, semua ada!

Betul-betul nampak macam nemo dalam kartun tu.

Ikan laga ni punya ekor pendek, bukan macam ikan laga lain yang ekornya panjang lebar.

Tapi jangan pandang ringan, walaupun ekor dia pendek, ia masih laju dan agresif bila lawan ikan lain.


22. Giant Dragon Red Plakat

Giant Dragon Red Plakat pulak, ni macam monster ikan laga betul-betul!

Besar gila, memang buas punya.

Warna merah dia menyala-nyala macam naga, hence lah namanya “Giant Dragon Red.”

Kalau letak dia dengan ikan laga lain, memang dia yang paling menonjol!

Ikan laga jenis ni popular di kalangan penggemar ikan laga sebab saiz dan ketangkasannya.

Kena jaga betul-betul kalau nak pelihara sebab dia punya sifat yang territorial, mesti kena bagi dia ruang yang cukup besar supaya tak gaduh dengan ikan lain.


Harga Jenis Ikan Laga Plakat Betta

Jadi, korang tengoklah ni, aku ada list harga plakat betta fish price / plakat betta price ni. Kira-kira macam ni:

Nama Ikan Laga PlakatHarga (RM)
Plakat White Dumbo Ear30
Plakat Fancy25
Plakat Dumbo Steel Blue35
Plakat Black Fancy28
Plakat Fancy White22
Plakat Fancy Blue26
Plakat Fancy Golden27
Plakat Golden Red Dragon40
Plakat Double Tail Red Dragon38
Black Cooper Plakat32
Plakat Panda31
Plakat Tancho29
Plakat Blue Rim24
Fancy HMPK Plakat23
White Dragon Plakat36
Hellboy Plakat34
Plakat Koi Galaxy39
Kachen Worachai Plakat33
Red Marble Plakat37
Plakat Koi Multicolor30
Plakat Nemo Candy32
Giant Dragon Red Plakat35
Jangan lupa, harga plakat betta price ni boleh berubah-ubah ikut masa, jadi eloklah tengok dengan penjual yang cun-cun kat kawasan korang kalau nak yang latest punya harga, ya!

Kedai Betta Shop di Malaysia

Nama KedaiMaps
Samarahan Betta Fish ShopOpen

Jom Baca : [BEST] 6+ Jenis Ikan Laga Rosetail Betta Terbaik 2023


Jangka Hayat Jenis Ikan Laga Plakat Betta

Jangka Hayat Plakat Betta: Berapa Lama Si Pahlawan Kecil Menemani Kita?

Korang nak tau berapa lama si Pahlawan Kecil, Plakat Betta ni akan hidup bersama kita?

Ni aku cerita serba sikit pasal jangka hayat dia, jom baca!

Biasanya, jangka hayat Plakat Betta ni antara 2 hingga 4 tahun.

Tapi, jangan risau, ada juga yang boleh hidup lebih lama kalau kita jaga dia dengan baik.

Bagi panjangkan hayat dia, korang kena beri penjagaan yang terbaik.

Pastikan akuarium dia sentiasa bersih dan air dalam keadaan baik supaya dia sihat dan ceria.Jangan overfeed dia sebab boleh buat dia gemuk dan tak sihat.

Pantau kesihatannya selalu dan ambil tindakan segera kalau ada tanda-tanda penyakit.

Ingat, jangka hayat Plakat Betta juga dipengaruhi oleh faktor genetik dan keturunan dia.

Ada yang ada gen kuat, boleh hidup lebih lama, ada yang tak berapa tahan lama.

Jadi, kalau korang nak ikan laga Plakat Betta ni hidup lebih lama, bagi dia kasih sayang dan penjagaan yang baik.

Pasti dia akan jadi sahabat setia yang menemani kita dalam masa yang lama!


Saiz Purata Jenis Ikan Laga Plakat Betta

Nak tahu berapa saiz purata Plakat Betta / plakat betta size ni?

Ni aku cerita sikit! Biasanya, panjang badan Plakat Betta dalam lingkungan 5 hingga 7 sentimeter je.

Memang kecil tapi penuh gaya! Sirip dia pendek dan padat, bukan macam laga biasa yang bersimpul-simpul panjang.

Badan dia padat dan kemas, buat dia kelihatan gagah berani macam pahlawan kecil dalam akuarium.

Walaupun kecil, warna dan corak dia yang menarik memang tak boleh lepas pandang.

Setiap ikan mempunyai saiz unik, ada yang sikit lagi, ada yang sikit lagi besar.

Tapi tak kisahlah, saiz dia yang sederhana ni memang sesuai untuk kita pelihara dalam akuarium kecil.

So, kalau korang nak ikan laga yang bergaya dan tak memerlukan ruang besar, Plakat Betta adalah pilihan yang tepat!


Makanan & Diet Jenis Ikan Laga Plakat Betta

Makanan & Diet Plakat Betta: Sedapnya Hidangan Pahlawan Kecil Kita!

Nak cerita pasal makanan yang boleh kasik kat si Pahlawan Kecil, Plakat Betta kita ni.

Plakat Betta ni memang jenis ikan laga yang ganas, so kena bagi makanan yang mencukupi supaya diorang sihat sentiasa.

Jadi, apa je makanan yang korang boleh kasik kat diorang? Sambung baca sini!

  1. Pelet Ikan Betta
    Makanan asas untuk Plakat Betta adalah pelet ikan Betta yang boleh beli kat kedai haiwan. Pelet ni kaya dengan nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan kesihatan diorang.
  2. Jentik Nyamuk
    Plakat Betta memang suka makan jentik nyamuk. Korang boleh dapatkan nyamuk dewasa, biarkan dia bertelur dalam bekas air, pastu jadi jentik nyamuk. Dah tu, kasiklah jentik nyamuk tu kat ikan kita. Memang dia suka!
  3. Cacing Darah
    Cacing darah juga menjadi hidangan kegemaran ikan Plakat ni. Cacing darah kaya dengan protein dan nutrien yang bagus untuk dia.
  4. Serangga Kecil
    Selain tu, korang boleh bagi makan serangga kecil macam jangkrik atau belalang kecil. Ikan Plakat memang suka main serang-serangan dengan serangga ni.
  5. Cacing Sutra
    Cacing sutra pun jadi pilihan yang bagus untuk bagi diet yang seimbang kat Plakat Betta kita. Cacing ni kaya dengan nutrien dan protein yang penting untuk pertumbuhan dia.

Pembiakan Jenis Ikan Laga Plakat Betta

Pembiakan Plakat Betta: Rahsia Memperbanyakkan Pahlawan Kecil dalam Akuarium!

Jom kita cerita pasal pembiakan ikan laga Plakat Betta ni. Ni aku cerita serba sedikit, jom baca!

  1. Persiapan Pembiakan
    Pertama sekali, korang kena pilih plakat betta male dan plakat betta female / plakat betta male vs female yang sihat dan aktif untuk pembiakan. Pastikan diorang dalam keadaan terbaik sebelum mula proses pembiakan.
  2. Akuarium Pembiakan
    Untuk pembiakan, korang kena ada akuarium khas untuk mengasingkan ikan jantan dan betina. Pastikan akuarium tu besar dan ada perlindungan untuk telur-telur nanti.
  3. Membina Suasana Romantik
    Agar ikan jantan dan betina berjodoh, sediakanlah suasana yang romantik dalam akuarium. Letakkan tumbuhan air sebagai tempat bertelur dan berehat.
  4. Pemacu Perkembangan
    Supaya pemijahan berlaku, korang boleh tambahkan makanan hidup seperti jentik nyamuk atau cacing darah dalam akuarium. Jantan akan bina sarang buih yang cantik untuk telur-telur.
  5. Penjagaan Telur
    Bila betina dah bertelur, jantan akan ambil telur-telur dalam mulutnya dan simpan dalam sarang buih. Jantan akan jaga telur tu dengan penuh kesabaran sampai anak ikan menetas.
  6. Pemindahan & Penjagaan Anak Ikan
    Lepas anak ikan menetas, korang perlu pindahkan mereka ke tempat yang sesuai. Kena jaga suhu air, bersihkan air secara berkala, dan beri makanan yang sesuai untuk pertumbuhan mereka.

Itulah dia, kisah-kisah menarik tentang ikan laga betta plakat dalam dunia hiasan akuarium.

Tapi ingat, walaupun ikan ni cantik dan menarik, jangan lupa untuk berikan mereka penjagaan yang baik dan selamat.

Setiap ikan punya hak untuk hidup bahagia dan sihat.

So, kalau korang dah jatuh cinta dengan betta, pastikan korang jadi pemilik yang bertanggungjawab ya!

Jom seronokkan lagi dunia akuarium kita dengan ikan-ikan yang indah ini.

Selamat mencuba dan selamat merawat ikan laga betta plakat korang, boleh jadi plakat betta for sale! Jumpa lagi!

Leave a Comment