[BEST] 10 Jenis Ikan Guppy Terkini 2023

Hey korang yang suka tengok ikan hias dalam akuarium!

Artikel kali ni kita nak cakap pasal jenis ikan guppy terbaru yang tengah happening di Malaysia tahun 2023.

Ni memang info penting untuk korang yang minat pasal ikan guppy, sebab ada pelbagai jenis menarik yang korang boleh tengok.


Ikan Guppy: Kecantikan dalam Akuarium

Kita semua tahu ikan guppy ni memang fenomena dalam dunia akuarium.

Maklumlah, warna-warni dan bentuk diorang memang takleh lawan.

Nama betul diorang Poecilia reticulata, tapi kita panggil je ikan guppy.

Sebab apa? Sebab diorang cantik, senang jaga, dan best untuk semua peringkat penghobi ikan.

Ikan Guppy ni tak popular sebab lawa je, tapi sebab diorang jenis ikan hidup beranak.

Diorang boleh lahir anak hidup terus, so takyah la tunggu telur timbul macam ikan lain.

Senang nak tengok ikan muda berkembang dalam akuarium.


Pelbagai Jenis Ikan Guppy Terkini

Makin gempak dengan ragam terkini ikan guppy ni!

Ni bukan zaman nenek moyang punya ikan guppy dah, sekarang diaorang dah keluar dengan pelbagai corak dan warna yang menggila.

Ikan guppy jenis baru ni memang wow dengan ekor yang lebar macam bendera.

Korang nak warna cerah, ombre, atau macam-macam corak, semuanya ada dalam dunia guppy sekarang.

Kalau dulu ikan guppy ni dahulu kala macam ikan peliharaan standard je, sekarang ni diaorang ni makin jadi bintang dalam akuarium.

Jadi, bagi peminat akuarium, jangan lepaskan peluang untuk tengok ragam terkini ikan guppy ni yang memang akan buat mata korang tak berkelip tengok kecantikan dan keunikannya yang tersendiri!


1. Guppy Young Pair Champion Purple

Kita start dengan benda menarik, Ikan Guppy Young Pair Champion Purple.

Wah, apa lagi purple tu! Ikan jenis ni memang bagi impak visual yang power gila.

Ekornya pun elegan tahap dewa, menangkap mata kita dengan sempurna.

Ikan ni memang hot dalam dunia kolektor sebab corak ungu dia yang padu gila.


2. Guppy Blue Moscow Albino

Jom move on ke Ikan Guppy Blue Moscow Albino.

Ni memang bukan Moscow Russia punya ya.

Tapi nama dia ada “Moscow” sebab corak biru dia yang hip.

Yang lagi special, dia ada corak albino yang macam rare item dalam game.

Memang unik gila kalau ada dalam akuarium kita!


3. Guppy Silver Lace

Jom tengok Ikan Hiasan Guppy Silver Lace pulak.

Ni jenis ikan yang bawak corak perak halus.

So simple tapi elegan tahap atas.

Bila tengok dia berenang dalam akuarium, macam dia bagi aura yang mewah je.

Simple yet classy, gitu!


4. Guppy Metal Yellow Lace

Ni Jenis Ikan Hias Guppy Metal Yellow Lace.

Kombinasi warna kuning dan renda ni memang jadi perpaduan menarik.

Dia punya warna yellow ni memang nampak vibrant gila.

Sirip dia lagi, memang boleh nampak kilauan metal.


5. Guppy Blue Grass

Sekarang, kita tengok Ikan Hias Guppy Blue Grass.

Ni memang akan buat akuarium korang jadi ala-ala taman rumput biru.

Dengan ekor yang macam bentuk rumput, memang fresh betul tengok ikan jenis ni berenang.

Pasti buat korang rasa tenang je tengok dia.


6. Guppy Super Red Singapore

Lepas tu, ada Ikan Hiasan Guppy Super Red Singapore.

Warna merah dia ni memang tak boleh main-main.

Memang merah yang sangat mencolok.

Bila tengok ikan ni berenang dalam akuarium, memang bagi semangat yang kuat.


7. Guppy Blonde Half Black Yellow

Kita tengok pulak Guppy Blonde Half Black Yellow.

Ni memang bergaya la dengan corak separuh hitam yang cantik dan warna kuning yang cerah.

Corak hitam separuh tu memang bagi dia personaliti yang menarik.


8. Guppy Blonde Vienna Double Sword

Ni Guppy Blonde Vienna Double Sword.

Ekornya macam double sword gitu, memang kelasss habis.

Corak kuning dia ni lagi tambah seronok tengok ikan ni berenang.

Mesti jadi superstar dalam akuarium.


9. Guppy Albino Koi Red Ear

Dah tu, ada Guppy Albino Koi Red Ear.

Ni jenis ikan guppy yang memadukan corak albino dengan corak koi.

Menjadi satu kombinasi yang menakjubkan.

Warna merah pada sirip dia, memang nampak cantik sangat.


10. Guppy Red Dragon

Kita pun tak boleh lupa Guppy Red Dragon.

Corak merah dia memang kuat dan menarik perhatian.

Mesti akan jadi focal point dalam akuarium.


Kesimpulan dari Jenis Ikan Guppy

Kesimpulannya, jenis-jenis ikan guppy terkini di Malaysia ni memang bagi pilihan terbaik untuk korang yang nak upgrade koleksi akuarium.

Corak dan warna dia memang tak boleh dipandang ringan.

Yang paling penting, pastikan penjagaan dia betul-betul okay supaya dia boleh hidup happy dalam akuarium kita.

Jadi, korang dah decide nak collect yang mana?

Jom Baca :

[TOP] 8 Jenis Ikan Laga Mahal Di Malaysia Terkini 2023
[TOP] 11+ Cara Breeding Ikan Laga Yang Betul, Terbaru 2023
[TOP] 20+ Jenis Ikan Laga Terbaik 2023

Jom Datang Kedai Betta Near me Malaysia : Samarahan Betta Fish Shop57 Aquarium Center


Tambah Kehebatan Akuarium dengan Jenis Ikan Guppy

Dalam dunia yang serba sibuk ni, tengok ikan dalam akuarium memang boleh hilangkan stress.

Dengan jenis-jenis Ikan Guppy terkini yang ada kat Malaysia tahun 2023, korang punya akuarium memang akan nampak lain macam.

Jangan lepaskan peluang untuk kasi akuarium korang hidup dengan warna-warni Ikan Guppy Aurora, keunikan Ikan Guppy Rainbow Prism, dan gaya Ikan Guppy Phoenix Tail.

Setiap jenis ikan guppy ada daya tarik sendiri-sendiri, jadi takkan bosan punya!


Kreatifkan Akuarium Ikan Hias Guppy

Tak kira la korang pro ke tak dalam dunia akuarium, penting untuk pilih Ikan Guppy yang sesuai dengan apa yang korang ada dalam akuarium.

Setiap jenis memerlukan penjagaan yang sikit berbeza, tapi takpe la, sebab semua ikan guppy ni memang lawa.

Dengan cipta keunikan dalam akuarium korang dengan Ikan Guppy, korang tak cuma hiasi rumah korang, tapi korang juga dapat connect dengan kecantikan alam bawah air yang memikat.

Sekarang lah masa yang sesuai untuk explore dunia Ikan Guppy di Malaysia.

Dengan banyak pilihan yang ada, keindahan dan keunikannya memang akan buat akuarium korang nampak lebih hidup.

Jadi, mari kita kasi semangat pada akuarium kita dan hidupkan kecantikan dalam rumah kita!


Jadi, dah jatuh cinta dengan kecomelan ikan Guppy belum?

Dalam dunia ikan hias, Guppy memang tak boleh dipandang rendah.

Dengan pelbagai variasi warna dan bentuk yang memukau, Guppy memang layak jadi bintang dalam akuarium korang.

Jangan lupa kongsikan pengetahuan menarik ni dengan rakan-rakan yang punya minat serupa.

Selamat menjelajah dunia riang ikan Guppy!

Leave a Comment