[TOP] 8 Jenis Ikan Laga Mahal Di Malaysia Terkini 2023

Kawan-kawan pecinta akuarium, minat tentang ikan laga pasti tak asing lagi kan?

Tapi korang tahu tak, dalam dunia ikan laga ni ada jenis-jenis yang boleh buat dompet jadi nipis gila?

Mau tahu tak jenis ikan laga mahal? Jom kita terokai bersama 8 Jenis Ikan Laga Mahal Di Malaysia Terkini 2023 yang bikin mata terbeliak!


Jenis Ikan Laga Mahal di Dunia

Mesti curious pasal jenis ikan laga paling mahal kat dunia kan?

Kali ni kita nak cerita pasal jenis ikan laga yang paling mahal dalam dunia ni.

Tak caya? Betul, ada ikan laga yang harganya boleh membuatkan mulut kita ternganga!

Jom kita tengok beberapa jenis ikan laga yang bikin mata terbeliak:


1. Double tail Betta

Korang tengok Jenis Ikan Laga double tail betta fish paling mahal ni, memang terus rasa dia istimewa.

Ikan ni punya ekor, memang ada dua! Yang buat dia lagi Mahal, warna dia pelbagai.

Dari merah menyala sampai biru ombak, semua ada.

Harganya boleh cecah angka yang tinggi sebab keunikan dia yang memang jarang jumpa.

Mari Baca : [BEST] 4+ Jenis Ikan Laga Double Tail Betta Terbaik 2023


2. Betta Halfmoon

Tak puas hati dengan bentuk biasa? Jenis ikan laga halfmoon betta fish ni jawapannya.

Ekor dia membuka cam separuh bulan.

Cantik gila tengok dia bukak ekor masa nak berenang.

Warnanya pun pelbagai, sampai ada yang berkilau emas.

Sebab dia jarang dan cantik, harganya memang melambung tinggi.

Jom Baca : [TOP] 24+ Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta Terbaik 2023


4. Betta Crowntail

Cakap pasal Jenis Ikan Laga yang high class, memang tak boleh lepas Betta Crowntail ni.

Ikan jenis ni memang dikira macam ‘superstar’ dalam dunia ikan laga.

Bentuk sirip dia yang macam mahkota tu memang unik gila.

Warna badannya yang cerah dan berkilauan lagi tambah nilai kat dia.

Tapi memang kena sediakan bajet sikit la kalau nak bela Crowntail Betta Fish ni.

Sebab dia memang tergolong dalam jenis ikan laga yang mahal.

Tapi bagi peminat tegar ikan laga, Betta Crowntail Fish ni memang the ultimate dream!

Ayo Baca : [BEST] 4+ Jenis Ikan Laga Crowntail Betta Terbaik 2023


3. Veiltail Betta

Mari tengok Jenis Ikan Laga yang paling high class kat dunia ni, Veiltail Betta Fish!

Veiltail Betta ni dikenali dengan ekor panjang dan bercabang macam kipas besar.

Warna dia bervariasi dari merah, biru, kuning, dan banyak lagi.

Ikan ni punya sirip yang betul-betul cantik dan kompleks, tak macam jenis lain.

Tak heran la dia jadi salah satu jenis ikan laga yang paling mahal di dunia.

Kalau korang nak koleksi ikan laga yang memang punya class, veiltail betta fish memang pilihan terbaik!

Mari Baca : [TOP] Jenis Ikan Laga Veiltail Betta Terbaik 2023


4. Super Delta

Bincang pasal jenis ikan laga paling mahal di dunia, Super Delta.

Ni jenis ikan laga yang memang rare dan eksklusif gila.

Warna dia pelbagai, macam pelangi dalam air.

Tak hairanlah harganya boleh sampai ribu-ribu ringgit.

Ikan Super Delta ni punya sirip yang panjang dan bercabang macam mahkota.

Dengan penampilan yang memukau, memang jadi koleksi impian para pecinta ikan laga.

Tapi kalau nak beli, kena ada budget extra sikit!


5. Halfmoon Plakat

Cerita pasal jenis ikan laga paling mahal di dunia, iaitu Halfmoon Plakat.

Jenis Ikan ni memang gah sebab ekornya macam setengah bulan.

Kecantikannya memang tarik minat para penggemar ikan laga.

Warnanya yang berkilauan dan ekornya yang besar memang buatkan dia jadi bintang dalam akuarium.

Tapi, sebab populariti dia, harga ikan jenis ni pun boleh sampai mahal.

Kalau korang meminati ikan laga, Halfmoon Plakat ni mesti jadi satu pilihan yang wah!

Keday Ikan Laga Near Me Malaysia : Gardenroad betta & aquascapes


6. Betta Rosetail Halfmoon

Jom kita cakap pasal ikan laga yang mahal di dunia, iaitu Betta Rosetail Halfmoon.

Ikan ni memang jaw-dropping sebab corak ekor dia yang betul-betul cantik.

Ekor dia lebar macam setengah bulan, tu pasal dia dipanggil Halfmoon.

Warna rosetail betta fish pelbagai, dari merah menyala sampai biru elektrik.

Harga halfmoon rosetail betta boleh mencapai beratus-ratus hingga ribuan ringgit, tergantung kepada kecantikan dan kualiti dia.

Tapi jangan risau, kalau tak mampu beli yang mahal sangat, masih ada banyak jenis ikan laga lain yang menarik untuk dipelihara.

Jom Baca : [BEST] 6+ Jenis Ikan Laga Rosetail Betta Terbaik 2023


7. Betta Big Ear (Dumbo)

Kita bincang pasal ikan laga mahal di dunia, iaitu Betta Big Ear (dumbo betta / dumbo betta fish).

Ikan ni memang spesial sebab telinga dia macam ‘dumbo’ dalam cerita Disney tu.

Telapak pektoral dia yang besar tu memang unik.

Warna dia boleh pelbagai, dari merah jambu sampai biru terang.

Harganya pun wow, boleh cecah ribuan ringgit.

Kalau nak jadi stoksyen ikan laga, ikan Betta Big Ear ni pilihan gempak.

Mari Baca : [BEST] 9+ Jenis Ikan Laga Nemo Betta Terbaru 2023


Juara Jenis Ikan Laga Paling Mahal Bernilai Lebih RM7000

Ada ikan laga paling cantik / ikan paling mahal di malaysia yang memenangi pertandingan betta Terengganu Monsoon Cup Vol 3 dengan menundukkan 2,305 ikan lain.

Ikan termahal di malaysia ni dari Grup Betta Koboi di Perlis, baru umur 4 bulan, dan dijual pada harga RM7,000.

Ikan paling mahal di malaysia ni bukan sahaja juara umum, tapi juga menang dalam tiga kategori lain, termasuk Best of Multicolour dan Halfmoon Plakad.

Ikan paling mahal di dunia ni tak hanya menang dalam pertandingan Malaysia je, tapi dia juga kalahkan ikan laga dari Thailand, Singapura, dan Indonesia.

Pemiliknya, Shahrul Hafifi Sobri dari Perlis, baru berjinak-jinak dalam ternakan ikan laga tahun ni.

Dia memang tak sangka ikan yang dia ternak jadi juara, tambahan pula dalam pertandingan yang besar gini.

Dia ni pelukis pelan kat syarikat swasta, dan sejak bulan Jun, dia dah masuk dalam sembilan pertandingan ikan laga.

Pertandingan ni yang terbesar bagi dia.

Memang rezeki dia dengan usaha keras dia dalam ternakan ikan laga ni.

Leave a Comment