[TOP] 20+ Jenis Ikan Laga Terbaik 2023

Hai korang semua! Ada minat tak dengan ikan laga / Ikan Betta? Best gila kan, Jenis Ikan Laga Terbaik macam tu.

Kat Malaysia ni, ikan laga dah jadi salah satu benda yang banyak orang suka, terutama yang gila pasal ikan.

So, dalam artikel kali ni, kita nak cerita serba sedikit pasal jenis-jenis ikan laga serta ada gambar ikan laga cantik yang ada kat Malaysia ni.

Siapa tahu, ada ikan laga favorite korang yang kita akan kongsi. Jadi, dengar sampai habis eh!


Jom Kenali Jenis Ikan Laga Terbaik!

Jenis ikan laga di malaysia atau nama saintifiknya Betta ada banyak tau! Yang paling popular, Betta splendens atau Ikan Laga Siam.

Kalau jenis ikan laga kampung pulak, dia spesies Betta imbellis.

Itu baru 2 spesies, masih ada 71 lagi. Dulu-dulu, ikan laga hidup dalam air tawar.

Jadi senang jumpa di parit dan bendang terutamanya ikan laga kampung.

Sekarang ni, ramai pulak yang minat bela ikan laga sejak PKP dulu.

Mungkin bosan dok kat rumah, tu yang orang ambil ikan laga sebagai hobi baru!

Ikan laga ni terkenal sebab warna dan bentuknya yang pelbagai, terutamanya ekornya.

Cantik betul kalau dia berenang, ekornya berwarna-warni, ikan laga merah, ikan laga putih

Tapi ada juga yang bela untuk pertandingan laga macam jenis ikan laga liar malaysia.

Padahal, dia kecik macam jari kelingking je, tapi dalam “melaga” dia hebat.

Tenaga dan kemahirannya berbeza-beza mengikut jenisnya.

Lagi hebat, lagi mahal harganya boleh mencecah ribuan ringgit!

Seronok kan? Selalu bela kucing je, bosan! Cuba bela jenis ikan laga malaysia pulak kali ni.

Orang kata tak kenal maka tak cinta. Jom tengok beberapa jenis ikan laga yang menarik!


Variasi Ekor Ikan Laga Terbaik

Dalam dunia ikan laga, terdapat banyak variasi ekor yang menarik perhatian para penggemar betta fish malaysia.

Salah satu variasi yang paling menarik adalah ekor laga jenis betta halfmoon atau ikan laga blue rim, dengan bentuknya yang menyerupai setengah lingkaran.

Tidak kalah menariknya, ada juga ekor laga jenis Crowntail, yang memiliki duri-duri ekor yang memukau.

Namun, tak hanya itu, ada juga ekor Plakat yang menjadi favorit bagi para pecinta ikan laga.

Ekor Plakat memiliki bentuk yang pendek dan tebal, sehingga memungkinkan ikan ini berenang dengan lincah dan cepat.

Tentu saja, masing-masing variasi ekor ini memiliki daya tariknya sendiri dan menawarkan keunikan yang berbeda-beda.

Bagi para penggemar ikan laga, memilih ekor yang paling mantap adalah suatu keputusan yang seru dan menantang.

Jadi, jika kamu penggemar ikan laga, manakah variasi ekor yang paling kamu sukai?


1. Jenis Ikan Laga Terbaik Crowntail Betta

Betul lah, korang pernah dengar pasal ikan Crowntail Betta tak?

Jenis Ikan Laga ni memang terkenal gila dengan sirip dia yang berbelah macam mahkota!

Dalam artikel ni, aku nak cerita sikit pasal ikan ni.

Crowntail Betta ni jenis ikan peliharaan popular dekat Malaysia sebab cantik gila dan senang jaga.

Kepada yang minat ikan hiasan, memang patut cuba pelihara Crowntail Betta ni, confirm puas hati!

Jom Baca : [TOP] 5 Jenis Ikan Laga Crowntail Betta,maklumat lain di Malaysia 2023


2. Jenis Ikan Laga Terbaik Veiltail Betta

“Betta Veiltail” adalah sejenis ikan popular dalam dunia akuarium Malaysia.

Jenis Ikan Laga ini memiliki sirip ekor yang panjang dan indah, menyerupai kain yang mengalir.

Veiltail Betta sering dipilih sebagai ikan hiasan karena corak warnanya yang mencolok dan gerakan elegannya dalam air.

Kepelbagaian warna dan pola yang terdapat pada Veiltail Betta membuatnya menjadi perhatian di kalangan pencinta ikan akuarium di Malaysia.

Ikan ini memerlukan perawatan yang baik dan lingkungan akuarium yang sesuai untuk menjaga kesehatan dan kecantikannya.

Jom Baca : [TOP] 1 Jenis Ikan Laga Veiltail Betta Terbaik di Malaysia


3. Jenis Ikan Laga Terbaik Plakat Betta

Plakat Betta, juga dikenali sebagai ikan laga, adalah ikan yang semakin popular di Malaysia.

Jenis Ikan Laga ini mempunyai bentuk badan yang memukau dengan sirip pendek yang unik.

Plakat Betta dikenal pasti dengan corak warna yang menarik, seperti merah terang, biru cerah, atau kuning cerah.

Ikan ini tidak hanya cantik, tetapi juga memiliki sifat yang agresif, membuatnya menjadi pilihan yang menarik bagi para penyuka ikan hias di Malaysia.

Jom Baca : [TOP] 1 Jenis Ikan Laga Plakat Betta Tercomel di Malaysia


4. Jenis Ikan Laga Terbaik Halfmoon Betta

Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta ni jenis laga yang ekornya melebar sangat luas macam separuh bulan gitu.

Cantik betul ikan ni, tu yang ramai orang suka tengok.

Ekornya macam bunga teratai yang dah terbuka dalam air.

Ada banyak warna ekor ikan ni, dari merah, biru, hijau, sampai warna yang jarang-jarang nampak macam ungu dan putih.

Kalau nak hias akuarium, ikan Halfmoon Betta ni pilihan yang bagus!

Jom Baca : [TOP] 24+ Jenis Ikan Laga Halfmoon Betta di Malaysia 2023


5. Jenis Ikan Laga Terbaik Double Tail Betta

Jenis Ikan Laga Double Tail Betta pulak, ekornya kagum betul sebab ada dua.

Memang bezanya dengan jenis laga lain.

Ekornya terbelah jadi dua bahagian, buat nampak lain dan menarik.

Panjang ekor depan dan belakang dia hampir sama, jadi nampak cantik simetri.

Selain bentuk ekornya yang unik, Double Tail Betta ni ada warna cerah macam merah, biru, kuning, atau warna lain campur-campur.

Kalau tambah ikan Double Tail Betta dalam akuarium, confirm akan jadi cantik dan fresh!

Jom Baca : [BEST] 4+ Jenis Ikan Laga Double Tail Betta Terbaik 2023


6. Jenis Ikan Laga Terbaik Elephant Ear Betta / Dumbo Betta

Jenis Ikan Laga Elephant Ear atau Dumbo Betta ni macam ikan laga lain jugak tapi ada perbezaan sikit pada siripnya.

Sirip di bahagian belakang dia ni macam daun telinga gajah, kembang-kembung dan besar.

Itulah sebabnya dia dipanggil Elephant Ear atau Dumbo Betta.

Bentuk sirip yang unik ni buat dia jadi lebih menarik dan unik dalam akuarium.

Kalau nak bagi ikan laga dalam aquarium nampak lebih menarik, bolehlah cuba jaga Dumbo Betta ni!

Jom Baca : [BEST] 6+ Jenis Ikan Laga Dumbo Betta / Elephant Ear Betta Terbaik 2023


7. Jenis Ikan Laga Terbaik Delta Tail Betta

Kalau korang nak cari ikan laga yang cantik tapi simple je, bolehlah cuba cari Jenis Ikan Laga Delta Tail Betta ni.

Sirip dia bentuk segitiga dan sederhana, tapi jangan pandang rendah sebab dia tetap menarik.

Sirip dia taklah segedabak macam jenis-jenis ikan laga lain, tapi bentuk segitiganya buat dia nampak tersusun dan kemas.

Bila dia berenang, sirip dia akan terbuka macam kipas segitiga yang cantik.

Delta Tail Betta ni jenis yang serba boleh, sesuai untuk yang tak suka yang terlalu complicated.


8. Jenis Ikan Laga Terbaik Rosetail Betta

Jenis Ikan Laga Rosetail Betta adalah jenis ikan laga yang memiliki sirip ekor yang sangat indah dan lebar.

Ekornya membentuk seperti kelopak mawar yang sedang mekar, jadi namanya juga ‘Rosetail’.

Warna-warni yang cerah seperti merah, biru, dan kuning membuatnya jadi sangat menarik.

Ikan laga ini cocok untuk dijadikan hiasan akuarium yang memukau.

Kamu pasti akan terpukau dengan kecantikan ekor ikan laga Rosetail ini!

Jom Baca : [BEST] 6+ Jenis Ikan Laga Rosetail Betta Terbaik 2023


9. Jenis Ikan Laga Terbaik Combtail Betta

Jenis Ikan Laga Combtail Betta adalah ikan laga dengan ekor yang unik dan cantik.

Ekornya terlihat seperti sisir, dengan kombinasi sirip panjang dan pendek yang bergelombang.

Biasanya, Combtail Betta memiliki warna cerah dan kontras yang memikat seperti biru atau merah.

Ikan laga ini bisa menjadi teman yang menarik untuk dipelihara di akuarium rumahmu!


10. Jenis Ikan Laga Terbaik Roundtail Betta

Jenis Ikan Laga Roundtail Betta memiliki ciri khas ekor yang bulat dan penuh.

Ekornya tidak terlalu panjang, tetapi terlihat penuh dan bulat seperti bentuk lingkaran.

Ikan laga ini sering kali memiliki warna cerah dan beragam, seperti biru, merah, dan kuning.

Bentuk ekor yang unik membuat Roundtail Betta terlihat menggemaskan dan cocok untuk dipelihara sebagai hewan peliharaan di rumah.


11. Jenis Ikan Laga Terbaik Over Halfmoon

Jenis Ikan Laga Over Halfmoon adalah jenis ikan laga dengan bentuk ekor setengah lingkaran yang besar dan indah.

Ekor mereka membentang dengan luas dan menciptakan tampilan yang memukau saat terbuka sepenuhnya.

Ikan laga Over Halfmoon memiliki warna-warni yang cerah, seperti merah, biru, dan ungu.

Mereka bisa menjadi pusat perhatian di akuariummu dan pasti akan membuatmu terpesona dengan keindahan ekor mereka yang luar biasa!


Variasi Warna Ikan Laga Terbaik

Bro, ikan laga ni memang ada pelbagai warna yang lawa gila, macam jenis ikan laga galaxy

Ada yang merah meletop macam api, memang padu habis dalam akuarium tu.

Ada yang mix warna biru, kuning, dan merah, memang mencuri perhatian betul. Lepas tu ada yang ada corak belang-belang yang best gila.

Kalau nak nampak mewah, ada ikan laga warna emas yang kilau-kilau macam kaya gitu.

Tapi ada juga yang putih bersih macam salju, memang buat suasana tenang je.

Jenis warna ikan laga ada yang ungu mistik pulak, wah, kelainan sungguh.

Ada jugak ikan laga hitam yang nampak elegan dan menawan.

Banyak betul variasi warna dia ni, confirm boleh jumpa ikan laga yang kena dengan selera kita, pasti buat akuarium kita cantik dan menarik gila.


1. Jenis Ikan Laga Terbaik Black Orchid Betta

Jenis Ikan laga Black Orchid Betta ni jenis ikan laga yang warnanya hitam gelap macam orkid.

Dia punya ekor panjang yang cantik dengan warna yang lawa macam merah atau biru.

Ikan ni nampak anggun gila dengan warna badannya yang mencolok.

Kalau kau suka ikan laga yang unik dan menarik, memelihara Black Orchid Betta ni pilihan terbaik!


2. Jenis Ikan Laga Terbaik Red Betta Fish

Jenis Ikan laga Red Betta Fish ni jenis ikan laga yang warnanya merah mencolok.

Warna merah dia boleh berbeza-beza, ada yang merah terang, ada yang merah gelap.

Selain warna badan yang cantik, ikan ni juga ada ekor yang lawa dan elegan.

Red Betta Fish ni pilihan popular kalau kau suka ikan laga sebab warna merah dia memang terang dan menakjubkan!


3. Jenis Ikan Laga Terbaik Pink Betta Fish

Jenis Ikan laga Pink Betta Fish ni jenis ikan laga yang warnanya pink manis.

Warna pink dia bagi kesan yang lembut dan feminin.

Ikan ni ada ekor yang cantik dan serasi dengan warna dia.

Ikan laga Pink Betta Fish ni pilihan yang cantik dan menarik untuk dijadikan peliharaan, terutamanya kalau kau suka warna yang lembut dan manis.


4. Jenis Ikan Laga Terbaik Rose Petal Betta

Jenis Ikan laga Rose Petal Betta ni macam kelopak bunga mawar.

Warna badan dia macam kombinasi kelopak bunga mawar yang baru mekar, ada merah jambu, putih, dan ungu.

Ekor ikan ni pun ada corak macam kelopak bunga yang cantik.

Ikan laga Rose Petal Betta ni memang pilihan terbaik kalau kau suka ikan laga dengan corak dan motif yang menakjubkan.


5. Jenis Ikan Laga Terbaik Yellow Betta Fish

Jenis Ikan laga Yellow Betta Fish ni jenis ikan laga yang warnanya kuning.

Warna kuning dia boleh jadi cerah atau lebih gelap.

Ikan ni mempunyai ekor yang cantik dengan warna yang serasi.

Yellow Betta Fish ni pilihan yang menarik untuk mereka yang suka warna kuning yang ceria dan menawan.


6. Jenis Ikan Laga Terbaik White Betta Fish

Jenis Ikan laga White Betta Fish ni jenis ikan laga yang warnanya putih.

Ikan ni kelihatan bersih dan elegan dengan warna putihnya yang menonjol.

Dia juga boleh ada corak dan pola yang menarik pada ekornya.

White Betta Fish ni pilihan yang cantik dan anggun untuk dijadikan ikan peliharaan.


7. Jenis Ikan Laga Terbaik Green Betta Fish

Jenis Ikan laga Green Betta Fish ni jenis ikan laga yang warnanya hijau.

Warna hijau dia boleh bervariasi, ada yang terang dan cerah, ada juga yang lebih gelap.

Ikan ni kelihatan segar dan unik dengan warna hijau pada badannya.

Ekor ikan ni juga boleh ada corak yang menarik.

Green Betta Fish ni pilihan yang menarik bagi penggemar ikan laga yang suka warna hijau yang mencolok.


8. Jenis Ikan Laga Terbaik Mustard Gas Betta

Jenis Ikan laga Mustard Gas Betta ni jenis ikan laga yang warnanya macam gas mustard.

Dia mempunyai kombinasi warna biru, hijau, dan kuning yang mencolok.

Ikan ni kelihatan sangat menarik dan mencuri perhatian dengan warna yang kontras. Mustard Gas Betta ni pilihan yang unik dan menarik untuk dijadikan ikan peliharaan.


Variasi Bentuk Ikan Laga Terbaik

Ikan laga mempunyai pelbagai variasi bentuk yang menarik!

Ada yang berwarna-warni dengan sirip panjang dan ekor yang lebat, sementara ada yang berwarna solid dengan ekor yang memanjang.

Ikan laga juga ada yang mempunyai tubuh yang agak kecil dan kompak, sementara yang lain mempunyai tubuh yang besar dan kuat.

Ada ikan laga yang mempunyai sirip yang bercabang-cabang seperti bendera, dan ada yang mempunyai sirip yang bergerigi seperti mahkota.

Ada juga yang memiliki warna yang cerah seperti pelangi, dan ada yang lebih suka dengan warna-warna gelap yang menawan.

Intinya, ikan laga datang dalam berbagai bentuk yang unik dan menarik, menjadikan mereka peliharaan yang menakjubkan untuk dilihat!


1. Jenis Ikan Laga Terbaik Dragon Scale Betta

Jenis Ikan laga Dragon Scale ni macam ikan laga yang punya sisik yang unik, bro.

Sisiknya berbentuk kayak kerutan yang mirip dengan sisik naga gitu

Jadi, dia kelihatan keren dan beda dari ikan laga biasa.

Warna sisiknya bisa bervariasi, mulai dari putih, merah, kuning, sampai biru.

Pokoknya ikan laga Dragon Scale ini cocok banget buat kamu yang mau punya ikan laga yang kelihatan beda dan menarik, bro!


2. Jenis Ikan Laga Terbaik Butterfly Betta

Jenis Ikan laga Butterfly ni punya sirip yang khas, bro.

Siripnya tuh kayak sayap kupu-kupu gitu, jadi kelihatan anggun dan cantik.

Ada yang siripnya panjang dan melengkung, ada juga yang pendek dan lebar.

Ikan laga Butterfly juga punya warna yang beragam, mulai dari merah, biru, kuning, sampai putih.

Kalau kamu suka ikan laga yang punya tampilan yang indah dan elegan, ikan laga Butterfly ini cocok banget deh!


3. Jenis Ikan Laga Terbaik Marble Betta

Jenis Ikan laga Marble ni punya warna yang unik, bro.

Dia kayak dicat-cet gitu, warnanya bisa campur aduk dan nggak bisa diprediksi.

Biasanya warnanya campur antara putih, hitam, merah, biru, dan kuning.

Jadi setiap ikan laga Marble itu punya pola warna yang beda-beda.

Ikan laga Marble ini tuh keren banget kalau kamu suka ikan laga yang nggak biasa dan punya gaya sendiri, bro!

Jom Baca : [BEST] 6+ Jenis Ikan Laga Marble Betta Terbaik 2023


4. Jenis Ikan Laga Terbaik Koi Betta

Jenis Ikan laga Koi ni kelihatan kayak ikan koi asli, bro.

Warna tubuhnya yang menarik kayak ikan koi Jepang, ada kombinasi putih, merah, hitam, dan kuning.

Siripnya juga panjang dan lebar, jadi kelihatan cantik banget, masuk kategori jenis ikan laga mahal.

Koi Betta ini tuh cocok banget buat kamu yang mau punya ikan laga yang berwarna-warni dan kelihatan mewah, bro.

Kayak punya koi Jepang mini gitu deh!

Jom Datang Kedai Betta Near me Malaysia : Samarahan Betta Fish Shop57 Aquarium Center


Harga Jenis Ikan Laga Terbaik

AvatarRM400-RM7,000
Candy & KoiRM70-RM150
Candy NemoRM50-RM150
Candy GalaxyRM90-RM200
Multicolor GalaxyRM80-RM400
Star Tail MonkeyRM80-RM450
DragonRM50-RM150
CrowtailRM30-RM100
Mustard GasRM50-RM200
Yellow FancyRM60-RM190
DumboRM40-RM150
Super GoldRM70-RM200
SamuraiRM50-RM250
HellboyRM50-RM180
Super RedRM50-RM100
White PlatinumRM60-RM150
CooperRM50-RM100
BlackRM50-RM100
Wild BettaRM50-RM200
GiantRM100-RM450
FccpRM20-RM350
Half MoonRM5-RM80

Harga ikan laga sekarang ni memang boleh cecah langit, bro!

Dalam pasaran, ikan laga boleh berharga dalam lingkungan RM30 hingga RM100 untuk seekor.

Itu pun tergantung pada kualiti, warna, dan jenis ikan laga yang korang nak beli.

Ada yang lebih exclusive dengan corak cantik, jadi harganya mungkin lebih mahal sikit.

Jadi, korang kena betul-betul pilih sebelum membeli ikan laga yang sesuai dengan bajet korang.

Jangan lupa, harga ni boleh berubah-ubah mengikut pasaran dan permintaan, so keep an eye on the prices!


Tips Jaga Jenis Ikan Laga Terbaik

Sure, bro! Nak cerita pasal tips jaga ikan laga ni, memang senang je.

Nak jaga ikan laga dengan baik, ada beberapa perkara penting yang perlu diambil kira.

Meh aku bagitau ko langkah-langkahnya:


1. Tangki Yang Selesa

Pastikan tangki ikan laga tu bersaiz yang sesuai.

Dalam tangki, ada baiknya letakkan batu karang atau tanaman air yang boleh jadi tempat persembunyian.

Jangan lupa pasang juga penapis air untuk menjaga kualiti air yang bersih.


2. Suhu Air Yang Betul

Jenis Ikan Laga Terbaik suka air yang suam-suam kuku, bro.

Jadi, pastikan suhu air dalam tangki tu antara 24°C hingga 28°C.

Kalau terlalu sejuk atau panas, ikan laga boleh stress dan sakit.


3. Makanan Ikan Laga Berkualiti

Jangan main bagi makanan sembarangan kat ikan laga.

Belilah makanan khas untuk ikan laga yang boleh diperolehi dari kedai haiwan.

Pastikan makanan tu kaya dengan protein, seperti Cacing sutra (tubifex), Kutu air (Cladocera), Jentik nyamuk serta ulat hongkong.

Jangan lupa jadual makanan ikan laga yang konsisten.


4. Kekasih Ikan Laga

Ikan laga ni jenis penyendiri, bro.

Jadi, elakkan dari meletakkan ikan laga lelaki berdekatan dengan ikan laga betina kecuali masa nak kawin je.

Kalau tak, boleh jadi ikan laga ni berkelahi dan terluka.


5. Perubahan Air Berkala

Ikan laga suka air yang bersih, so korang kena tukar air tangki secara berkala.

Setiap seminggu atau dua minggu, tukarlah 30% hingga 50% air dalam tangki.

Pastikan air baru tu dah disediakan dan dirawat sebelum dituang ke dalam tangki.


6. Jaga Kualiti Air

Air dalam tangki kena dijaga kualitinya, bro.

Gunakan penapis air yang baik dan pastikan pH air tu dalam julat 6.5 hingga 7.5.

Jangan lupa uji kandungan ammonia dan nitrit dalam air tu.

Kalau terlalu tinggi, ikan laga boleh terjejas kesihatannya.


7. Pemerhatian dan Penjagaan

Jangan lupa sentiasa memerhati kesihatan ikan laga.

Kalau nampak ikan laga tak aktif, makan tak lahap, atau ada tanda-tanda penyakit, cepat-cepat ambil tindakan.

Bawa ikan laga ke kedai haiwan atau konsultasikan dengan pakar untuk rawatan yang betul.

Jadi, tu je lah beberapa tips penting untuk jaga ikan laga dengan baik, bro!

Ikut je tips ni, pasti ikan laga korang akan sihat dan cantik sentiasa.

Jangan malu tanya lebih banyak lagi kalau ada apa-apa, okay?


Kelebihan & Kelemahan Bela Ikan Laga Terbaik

Akhir sekali, Jenis Ikan Laga Terbaik kat Malaysia ni memang memikat hati betul.

Warna dia cantik gila, dan perangai dia pun ada cabaran sikit.

Bagi korang yang suka main dengan ikan, jaga dan jaga ikan laga ni memang boleh jadi satu hobi yang seronok dan menenangkan.

Jadi, kalau korang berminat pasal ikan laga ni, jangan malu-malu untuk terus explore lagi.

Siapa tahu, korang jumpa ikan laga favorite korang sendiri!


Bagi peminat-peminat ikan laga, ada banyak benda menarik yang korang boleh tengok.

Dalam artikel ni, kita dah cerita pasal pelbagai jenis ikan laga dari ekor yang pelbagai, warna yang pelbagai, hinggalah bentuk yang memukau.

Tak lupa juga, kita kaji pasal harga ikan laga yang boleh jadi pertimbangan korang.

Tapi jangan risau, kita tak lupa bagikan tips-tips penting dalam jaga ikan laga kesayangan korang.

Artikel ni bagi beberapa tips yang berguna untuk jaga kesihatan dan kebahagiaan ikan laga dalam akuarium.

Setiap pemilik ikan laga kena tahu kelebihan dan kelemahan dalam jaga ikan laga.

Setiap satu punya keunikan dan cabaran sendiri.

Harapnya, artikel ni bagi info yang berharga kepada korang yang minat jaga ikan laga.

Terus jaga kecantikan dan keunikannya di rumah korang!

Leave a Comment